Cine este obligat să aibă un “RCA pentru câine”

Publicat: 30 ian. 2023, 15:30, de Viorela Pitulice, în SOCIAL , ? cititori
Cine este obligat să aibă un “RCA pentru câine”

În România, proprietarii de câini considerați periculoși, sunt obligați prin lege să se asigure pentru eventualele daune provocate de animalul de companie, dar acest tip de protecție financiară ar putea să fie luată în calcul și în cazul celor cărora nu li se impune prin lege.

Conform unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului (OUG) numărul 55/2002, toți proprietarii de câini periculoși trebuie să își cumpere asigurare de răspunderi pentru acoperirea eventualelor daune pe care animalul de companie le poate provoca.

Actul normativ nu conține referiri concrete la acoperiri, însă produsele disponibile pe piață vizează vătămări cauzate oamenilor sau animalelor, dar și multe alte acoperiri, potrivit www.studiifinanciare.ro.

Conform legii, suma asigurată poate varia între 200 și 100.000 de euro. Pentru o acoperire de 50.000 de euro, prima anuală, adică prețul asigurării, este de aproximativ 970 de euro.

Iată care sunt rasele de câini considerați periculoși, în oferta unui asigurator:

Categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull,
Bandog şi metişii lor;
Categoria II: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino
Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Animalele trebuie să fie vaccinate antirabic și să aibă efectuate rapelurile la zi.

Ce acoperă și ce nu o asigurare

Acoperire: Daune materiale și vătămări corporale/deces cauzate terților, din culpa Asiguratului. Asigurarea este valabilă pe teritoriul României

În același timp, nu se acopera: orice prejudiciu rezultat din răspândiri de boli infecto-contagioase sau parazitare de către animalul aflat în proprietatea sau deținerea Asiguratului; prejudicii produse de orice animal care participa la lupte etc.

Riscuri si cheltuieli acoperite de poliță:
–  deces sau vătămare corporală a persoanelor;
– rănirea sau uciderea altor animale;
–  daune materiale cauzate bunurilor terţilor.
–  cheltuielile efectuate de către Asigurat în procesul civil, dacă a fost obligat la desdăunare (inclusiv în cazul în care acţiunea penală pusă în mişcare nu mai este judecată, iar acţiunea civilă rămâne în competenţa instanţei penale), decurgând din evenimente asigurate produse în perioada de valabilitate a poliţei;
–  cheltuielile efectuate de către terţul păgubit în procesul civil, în scopul obligării Asiguratului la plata unor despăgubiri, ca urmare a producerii unor evenimente asigurate. dacă Asiguratul a fost
obligat prin hotărâre judecătorească definitivă la plata acestora (inclusiv în cazul în care
acţiunea penală pusă în mişcare nu mai este judecată, iar acţiunea civilă rămâne în
competenţa instanţei penale).