Omul cheie care a girat adâncirea canalului Bâstroe EXCLUSIV

Sămânța scandalului adâncirii canalul Bâstroe de către autoritățile ucrainiene fără acordul României a fost pusă încă din 2015 și rolul cheie a fost jucat de ex-deputat PSD protejat acum de doi lideri PSD.

Lucian Eduard Simion, ”săgeata” lui Horia Teodorescu

Potrivit informațiilor furnizate către PUTEREA de mai mulți băieți cu ochii roată, un rol extrem de important în escaladarea scandalului Bâstroe l-a jucat fostul deputat PSD de Tulcea din perioada 2016-2020, Lucian Eduard Simion. Acesta a fost prefect PSD de Tulcea între 2013 și 2014, iar în 2015 și 2016 a fost guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. În 2020, a candidat fără succes din partea PSD la Primăria Tulcea, după care s-a refugiat la cabinetului senatorului PSD, Vasile Dâncu.

Acum însă este consilierul personal al președintelui Consiliului Județean Tulcea, baronul PSD Horia Teodorescu. Practic, Simion a fost și este este ”săgeata” lui Horia Teodorescu. Între timp, PSD a avut grijă de Lucian Eduard Simion și l-a impus în Consiliul de Administrație de la CNAIR, funcție pe care a ocupat-o până de curând.

Lucian Simion, dirijorul Bâstroe din 2015 de la Ismail și Berna

Însă, ce este extrem de interesant, Lucian Simion și-a trecut în CV-ul de la CNAIR și cel de la Camera Deputaților că a fost conducătorul delegației României la a 3-a reuniune a Comisiei Mixte Trilaterale România-Moldova-Ucraina, desfășurate în perioada 20-21 mai 2015, Ismail, Ucraina, unde tematica acelei întâlniri a fost ”cooperarea în zona formată din ariile naturale protejate ale Deltei Dunării și Prutului de Jos”.

Însă, ceea ce se știe mai puțin este faptul că acordul semnat în numele României de către guvernatorul ARBDD de la acea vreme, Lucian Simion, la reuniunea de la Ismail stipula acceptarea de către țara noastră a lucrărilor de dragare pe canulul Bâstroe. Ori, semnarea unui asemenea acord nu se putea face fără acordul ministrului de Externe de la acea vreme, Bogdan Aurescu, și cel al Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Mai mult, Lucian Simion și-a menționat în CV că a fost ”conducătorul delegației României la a 35-a reuniune a Comitetului Permanent al Convenției de la Berna, privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa, ce s-a desfăşurat în perioada 1-5 decembrie 2015, Strasbourg, Franța”. Tematica acelei reuniuni: ”Menținerea deschisă a dosarului Bîstroe și necesitatea organizării unui monitoring complex, pentru evaluarea reală și obiectivă a impactului deschiderii căii navigabile Bâstroe”.

Prietenul lui Horia Teodorescu, abonatul de serviciu la banii județului Tulcea

După semnarea acordului de la Ismail, lucrurile au luat o întorsătură incredibilă în județul Tulcea, mai exact pentru baronul PSD Horia Teodorescu. O firmă de construcții din municipiul Tulcea având ca obiect principal de activitate: lucrări hidrotehnice, începe să realizeze primele dragaje în porturile ucrainiene Reni și Ismail. Este vorba de firma Complex Delta SRL Tulcea deținută de Hristu Caraman, rudă cu Sirma Caraman, secretarul de stat din guvernarea Dragnea care dădea ora exactă la Ministerul Dezvoltării.

Potrivit informațiilor furnizate de băieții cu ochii roată, această firmă de construcții hidrotehnice din Tulcea are monopol pe toate lucrările de dragaj atât în perimetrul ARBDD cât și pentru lucrările hidrotehnice privind reabilitatea porturilor Tulcea și Sulina de la Consiliul Județean Tulcea. De ce? Pentru că Hristu Caraman este prieten la cataramă cu președintele Consiliului Județean Tulcea, baronul PSD Horia Teodorescu.

Întâmplător sau nu, după preluarea conducerii CJ Tulcea de către Horia Teodorescu, afacerile firmei lui Hristu Caraman au explodat și acest aspect reiese din datele furnizate de Ministerul Finanțelor, adică au crescut de vreo 10 ori din 2012 până anul trecut. Practic, firma lui Hristu Caraman a monopolizat partea de contracte de execuție lucrări publice de pe raza județului Tulcea și de la drumuri județene, dar și achizițiile de echipamente medicale.

O dovadă în acest sens este atribuirea în iunie 2022 de către ARBDD a contractului în valoarea de 21.662.776,49  de lei, adică circa 4.500.000 de euro. Este vorba de contractul privind lucrările de reconstrucție ecologică care fac obiectul acestei achiziții sunt necesare în vederea implementării proiectului cu titlul “Asigurarea unui statut favorabil de conservare pentru salvarea de la extincție a populației de nurcă europeană – Mustela lutreola (specie de interes comunitar, critic periclitată) – din România ‐ SAVE E-MINK-RO (2017-2020)”.

Jocul dublu al baronului Horia Teodorescu

Dar, ceea ce mai interesant de semnalat este faptul că după semnarea acordului trilateral din 2015, oameni de afaceri din Ucraina au început să deschidă firme de construcții în județul Tulcea și să aibă relații comerciale cu firme românești. Același lucru s-a întâmplat în Ucraina cu persoane din România care și-au făcut firme în țara vecină. Și baronul PSD de Tulcea știe foarte bine acest lucru pentru că, potrivit informațiilor noastre, nu e străin de asemenea afaceri.

De asemenea, nu este străin nici de faptul că piatra pentru diverse lucrări hidrotehnice după dragarea canalului Bâstroe provone din carierele de piatră din județul Tulcea. Oare să fie doar o întâmplare faptul că Horia Teodorescu a anunțat pe cei din jurul său că vrea să se implice în lucrările de reconstrucție a Ucrainei după terminarea războiului?

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Andrei Bogdan Zidaru, directorul Spitalului de urgență Floreasca: mason, specialist în...

Andrei Bogdan Zidaru a fost numit, la finele anului trecut, în funcția de manager al Spitalului de Urgență Floreasca București la solicitarea ministrului Alexandru...
Se dau 1.900 de euro ajutor de la Guvern

Se dau 1.900 de euro ajutor de la Guvern! Vezi cum...

Program finanțat de Guvernul României prin fondurile primite de la Uniunea Europeană prin PNRR! Vezi în rândurile de mai jos cine se încadrează și...