Cine este Petr Pavel, fost general și noul președinte al Republicii Cehe

Fost general, fost șef al Comitetului militar al NATO și susținător al căsătoriilor între homosexuali, Petr Pavel a fost ales, sâmbătă, 28 ianuarie, președinte al Republicii Cehe, învingându-l pe fostul premier Andrej Babis și urmând să-l înlocuiască pe Milos Zeman, care a avut legături ambigue cu Moscova.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Twitter pe acest militar de carieră, subliniind că apreciază susținerea Ucrainei contra agresiunii ruse, transmite HuffPost.

Emmanuel Macron i-a lansat o primă invitație. ”Țările noastre sunt legate prin valori profund europene și prin susținerea Ucrainei. Sunteți binevenit la Paris!”, a scris Macron pe Twitter.

Petr Pavel a fost parașutist

Petr Pavel, fost parașutist și general în retragere la 61 de ani, a câștigat al doilea tur al algerilor cu 58,32% contra 41,67%, candidatul Andrej Babis, care l-a felicitat pe rivalul său.

La rândul său, Petr Pavel spune că valori cum sunt adevărul, demnitatea, respectul și modestia au câștigat în aceste algeri, la finalul unei campanii aspre și marcate de controverse, inclusiv asupra poziției față de Ucraina.

Andrej Babis, miliardar, a încercat să-și atragă alegătorii îngrijorați de consecințele invadării ruse în Ucraina, sugerând că adversarul său ar putea antrena țara în acest război.

În ceea ce-l privește pe președintele în exercițiu, Milos Zeman, acesta este un politician controversat, care a menținut legături strânse cu Moscova, înainte de momentul invaziei Ucrainei, în februarie 2022.

”Acest lucru trebuie să se schimbe și m-ați ajutat să fac primul pas pe calea acestei schimbări”, a subliniat Petr Pavel.

Rata de participare la alegeri, în această țară membră UE și NATO cu o populație de 10,5 milioane de persoane, a fost de 70,25%.

Deși rolul său este în principal onorific, în Republica Cehă șeful statului numește guvernul alege guvernatorul băncii centrale și judecătorii constituționali. El asigură comanda supremă a forțelor armate.

Viitorul preşedinte va fi al patrulea din istoria post-comunistă a ţării.

Predecesorii săi sunt Vaclav Havel, dramaturg dizident anticomunist, care a condus țara între 1993 și 2003, economistul Vaclav Klaus (2003-2013) și Milos Zeman al cărui mandat expiră în martie.

Petr Pavel susține căsătoriile între homosexuali

Petr Pavel este un erou al războiului din ex-Iugoslavia în cadrul căruia a ajutat la eliberarea soldaților francezi. Apoi, a devenit șeful statului major ceh și a fost, între 2015 și 2018, prședinte al Comitetului militar al NATO, cel mai înalt post militar din Alianța Atlantică.  

El a promis să fie un președinte independent, neinfluențat de politica partidelor, și să sprijine în continuare Ucraina și cererea Kievului de a adera la UE.

”Evident, mai întâi, Ucraina trebuie să îndeplinească toate condițiile pentru a deveni membră, ca de exemplu progresul în lupta contra corupției. Eu cred că ea are dreptul de a avea aceleași șanse pe care noi le-am avut în trecut”, a mai spus acesta.

De asemenea, Petr Pavel a susținut căsătoriile homosexuale și adopția de copii de către cupluri de același sex.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...