Cine l-ar putea înlocui pe Vladimir Putin?

Publicat: 15 mart. 2022, 08:33, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Cine l-ar putea înlocui pe Vladimir Putin?

În contextul în care războiul din Ucraina, sau așa-numita „operațiune militară specială” cum o numesc liderii ruși, nu merge cum a fost plănuit, iar sancțiunile Occidentului au asediat Rusia, au început speculațiile în legătură cu zilele pe care le va mai alea Vladimir Putin la Kremlin.

The Telegraph a făcut o listă a liderilor ruși care i-ar putea lua locul liderului de la Kremlin. .Analiștii exclud varianta ca Putin să demisioneze, iar scenariul cel mai probabil e ca el să fie îndepărtat de la putere de serviciile de securitate sau de armată.

Zilele acestea a umblat zvonul că Serghei Șoigu, ministrul Apărării, ar plănui o lovitură de stat. Asta după ce alte speculații arătau că el va fi pus sub acuzare pentru corupție, o ”pedeapsă” pentru eșecul invaziei în Ucraina. Șoigu e la conducerea Ministerului Apărării încă din 2012, deși nu a fost militar, ci inginer. Totuși, el a reușit să promoveze o reformă în armată, câștigând loialitatea soldaților, dar și a generalilor.

Cine ar putea avea capacitatea de a-l înlătura pe Putin?

The Telegraph consideră că Șoigu ar avea capacitatea să-l îndepărteze pe Putin. Alte nume vehiculate de The Telegraph, dar cărora nu li se dau șanse, sunt Alexander Bortnikov, directorul FSB, serviciul de securitate, și Viktor Zolotov, comandantul Gărzii Naționale. Invocat este și numele lui Mihail Mișustin, actualul premier al Rusiei. El e în funcție din 2020 și ar fi prima persoană desemnată președinte, conform Constituției, dacă lui Vladimir Putin i s-ar întâmpla ceva.

Totuși, nici el nu e cotat cu prea multe șanse, căci nu e în centrul puterii de mult timp, așa că nu are o rețea consolidată de aliați.Și numele lui Dmitri Medvedev, fost președinte și fost premier al țării, e vehiculat. El ocupă acum o funcție mai mult onorifică – vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Rămâne de văzut.