Cine moștenește banii Reginei

Regina Elisabeta a II-a a lăsat în urmă familia îndurerată şi o ţară întreagă care o plânge, dar și bani…Noul rege al Marii Britanii urmează să moştenească cea mai mare parte a averii personale a mamei sale, fără să plătească impozite.

Despărţirea de Regină presupune, potrivit presei britanice, şi un transfer financiar discret, care permite dinastiei să păstreze tezaurul familiei. Cea mai mare parte a averii personale a reginei defuncte, estimată la 425 de milioane de euro, care revine fiului mai mare al acesteia, Charles al III-lea, nu este supusă taxelor de succesiune, deoarece transferurile de la suveran la suveran nu sunt impozitate.

Aceste sume constau în bunuri private ale Coroanei, şi anume Castelurile Balmoral şi Sandringham – evaluate la 150 de milioane de euro -, o colecţie remarcabilă de timbre începând din vremea regelui George al V-lea – evaluată la 100 de milioane de euro -, bijuterii ” de o valoare inestimabilă” transmise de la o generaţie la alta.

Cum Casa Windsor a obţinut ordonanţe de la Înalta Curte pentru ca dispoziţiile testamentare să rămână confidenţiale după decesul rudelor lor, probabil că nu se va afla nimic despre transferuri. Practica este denunţată de cotidianul The Guardian, care scrie că familia regală ar trebui, la fel ca toată lumea, să dea dovadă de transparenţă, pentru a evita orice fraudă. Însă Casa Windsor probabil că nu va schimba această tradiţie, care le-a permis să păstreze secretul transferurile moştenirilor, evaluate la 200 de milioane de lire sterline de aproximativ un secol.

Gestionarii averii regale au ascuns o parte…

Mama reginei Elisabeta a II-a deţinea o colecţie de ouă Fabergé, tablouri ale unor maeştri, cai pursânge şi un portofoliu bursier, arătat cu degetul în scandalul Paradise Papers, în 2017, când s-a dezvăluit că gestionarii averii regale au ascuns o parte a averii în Insulele Caiman şi în Bermude.

Există, de asemenea, un patrimoniu naţional inalienabil – Palatele Buckingham şi Windsor, bijuteriile coroanei, opere de artă de care suveranii se bucură, fără să le aparţină cu titlu privat.

Dispoziţiile date de către Elisabeta a II-a cu privire la moştenirea sa nu pot fi cunoscute. Însă ducatul de Lancaster revine de drept noului suveran, fiul său mai mare Charles al III-lea, care dispune de el după cum pofteşte. El îşi cedează ducatul de Cornwall, al cărui profit este estimat la 26 de milioane de euro, fiului său mai mare, William, care a devenit noul prinţ de Walles.

Majoritatea patrimoniului privat – castele, timbre, bijuterii, acţiuni – ar urma să-i revină lui Charles, însă Elizabeth probabil că le-a lăsat câteva milioane şi celorlalţi trei copii ai săi, Anne, Edward şi Andrew – care se confruntă cu probleme financiare grave. Ei nu sunt moştenitori ai tronului, iar astfel plătesc taxe de succesiune.

Charles al III-lea şi-a început astfel domnia bine înzestrat din punct de vedere financiar. El are o avere personală estimată la cel puţin 100 de milioane de euro, care urmează să crească de cinci ori cu moştenirea mamei sale. Însă Charles rămâne cu mult în urma unor mari averi regale ca cea a sultanului Bruneiului (20 de miliarde) sau a regelui Thailandei (30 de miliarde).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...