Cine nu va mai beneficia de împrumuturi pentru studii ÎN REGAT

Studenții din Uniunea Europeană, inclusiv din România, nu vor mai avea acces la împrumutul guvernamental de studii oferit de Marea Britanie. Începând de anul viitor trebuie să-și plătească singuri studiile.

Aceasta potrivit anunțului oficial din 23 iunie. Brexitul îi va afecta foarte mult pe tinerii care și-au propus să urmeze o facultate în Regat. Tuturor candidaţilor, inclusiv cei din România, li se vor aplica taxe de studenți internaţionali, potrivit edupedu.ro. Până acum, ajungeau până la 9.250 lire sterline/an pentru programele de licență şi chiar 20.000 de lire pentru programele de masterat. După Marea Britanie, cele mai râvnite destinaţii pentru studii rămân Olanda, Franţa, Danemarca şi Spania.

Nu s-au decis

„Mai multe universități, în special din Scoția, au transmis că studenții europeni vor trebui să plătească aceleași taxe pe care le plătesc în prezent studenții internaționali. Însă, majoritatea instituțiilor de învățământ superior încă nu s-au decis care vor fi taxele pentru studenții europeni de anul viitor. Problema este că nu există un cadru legislativ care să permită o taxare mai mică a unui student european față de un student din India, spre exemplu. În acest context, se poate spune că ar fi vorba de discriminare”, a spus profesorul Simon Parker, stabilit de aproape 20 de ani în România, care a pregătit sute de tineri români pentru admiterea la universitățile britanice, potrivit aceleiași surse.

Anunțul întârziat al guvernului britanic

La întrebarea “Cum vor putea tinerii români să acceseze fonduri pentru a studia în Marea Britanie începând cu anul academic 2021-2022?”, Simon Parker a răspuns că în primul rând, ar trebui menționat că este foarte probabil ca românii care locuiesc în Republica Irlandeză să aibă în continuare acces la împrumutul guvernamental britanic pentru studii de licență la o universitate din Regatul Unit datorită unei înțelegeri mai vechi dintre Marea Britanie și Irlanda. “De asemenea, este foarte posibil ca universitățile să-și extindă programul de burse bazat pe merite academice. Însă, din păcate, anunțul întârziat al guvernului britanic în ceea ce privește împrumuturile pentru studenții europeni, combinat cu pandemia de COVID-19, ar putea însemna că multe universități nu vor putea confirma bursele înainte de începerea aplicațiilor prin sistemul UCAS”.

Profesorul a mai adăugat că tinerii care încep anul acesta studiile universitare vor primi împrumutul guvernamental care acoperă taxele de studiu de 9.250 de lire până la absolvire. „De asemenea, o schimbare legislativă din octombrie 2019 le oferă studenților internaționali posibilitatea de a lucra fără viză de muncă până la doi ani după absolvire”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Șefa sindicatului ASF, Mihaela Constantinescu, marioneta lui Nicu Marcu

Șeful Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, a început o prigoană împotriva celor care denunță în presă abuzurile din instituție. Și are un aliat...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...