Cine poate deveni Cancelarul Germaniei?

Sondajele din Germania, realizate zilele acestea, relevă că nici un partid nu va obţine un număr suficient de voturi pentru a forma singur guvernul. Negocierile privind formarea unei coaliţii se vor prelungi, probabil, până în noiembrie sau chiar decembrie.

Sondajele anticipează un scrutin strâns între SPD, în frunte cu 25% din intenţiile de vot, şi tabăra conservatoare (CDU-CSU), creditată cu între 21 şi 23% din sufragii.

Alianţa formată din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială bavareză (CSU) ar obţine numai 22 de procente. În ceea ce priveşte celelalte partide, electoratul ar vota într-o proporţie de 17 la sută pentru Partidul Ecologist; pentru cel liberal (FDP) intenţionează să voteze 11 la sută; Partidul Stângii e cotat cu 6 procente şi partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD) cu 11 procente. Toate celelalte partide care mai participă la scrutin ar acumula 8,5 procente. Se pare că nici unul nu are vreo şansă să treacă de pragul necesar de 5 procente.

Rămâne deschisă întrebarea „Cine poate deveni Cancelarul Germaniei?”

Olaf Scholz de la social-democraţi, deocamdată cu cele mai multe şanse, sau rivalii săi – creştin-democratul Armin Laschet şi ecologista Annalena Baerbock?

Social-democratul Olaf Scholz s-a născut la 14 iunie 1958, în Osnabrück. Din martie 2018 este vicecancelar al Germaniei și ministru de Finanțe. Din mai până în octombrie 2001, Scholz a fost senator de Interne la Hamburg, din 2002 până în 2004 secretar general al SPD, din 2007 până în 2009 ministru federal al Muncii și Afacerilor Sociale, iar din 2011 până în martie 2018, primar al orașului Hamburg. Din aprilie 2000 până în iunie 2004 și din noiembrie 2009 până în martie 2018, el a fost președinte al SPD Hamburg, iar din 2009 până în 2019, unul dintre vicepreședinții SPD. Din februarie până în aprilie 2018, a fost președinte federal provizoriu, al SPD.

În ianuarie anul acesta, centristul Armin Laschet, unul dintre aliații actualului cancelar, Angela Merkel, a fost ales ca succesor al acesteia la conducerea principalului partid de guvernământ din Germania, CDU. Laschet este premierul celui mai populat land german, Renania de Nord-Westphalia. A pierdut masiv din popularitate când un anume comportament a provocat indignare în Germania. Totul s-a petrecut după ce a fost filmat cum râdea în timpul unei vizite la victimele inundaţiilor care au afectat țara în luna iulie.

În aprilie, Partidul Verde din Germania anunța că Annalena Baerbock, în vârstă de 40 de ani, este cea desemnată pentru a intra în cursa pentru funcția deținută acum de Angela Merkel, după alegerile din septembrie. De fapt, pentru prima dată în istoria lor de patru decenii, Verzii germani anunțatau un candidat pentru funcția de cancelar. „Baerbock este, probabil, singura femeie care va candida pentru această funcție”, nota BBC în aprilie a.c.

Annalena Baerbock s-a născut în 1980, în același an în care a fost fondat partidul din care face parte. Părinții ei au luat-o de mică la demonstrații și mitinguri anti-nucleare. Ea spune că și-a petrecut copilăria la proteste, printre tunuri de apă și mâncând prăjituri. Ea este deja comparată cu alte femei tinere care au ajuns lideri, din Noua Zeelandă sau Finlanda.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole