Cine refuză, pierde ajutorul social: Noi reguli pe piața muncii

Cei care primesc ajutor social, dar sunt apți de muncă, vor fi obligați să se prezinte din 6 în 6 luni la agențiile de ocupare a forței de muncă.

Cine refuză, pierde ajutorul social și abia după un an mai poate solicita acest ajutor, după cum prevede un proiect de ordonanță de urgență care modifică legea privind venitul minim garantat, potrivit Radio Europa FM. Proiectul a fost inițiat de Ministerul Muncii care vrea să încurajeze angajarea beneficiarilor de ajutoare sociale.

Potrivit proiectului Ministerului Muncii, persoanele care încasează venim minim garantat, dar sunt apte de muncă se vor prezenta la agențiile de ocupare a forței de muncă din 6 în 6 luni sau ori de câte ori li se cere. Reprezentanții agențiilor le vor propune fie un loc de muncă, fie le vor recomanda înscrierea în programul A doua șansă, pentru a-și finaliza studiile.

În prezent, beneficiarii ajutoarelor sociale trebuie să presteze muncă în folosul comunității

Cine va refuza să se prezinte la agenția de ocupare a forței de muncă sau să participe la programul educațional va pierde ajutorul social și va avea voie abia după 12 luni să facă o nouă solicitare. Cei care, în schimb, vor reuși să se angajeze cu contract pe cel puțin 2 ani, vor primi în continuare, în primele 6 luni de la angajare, ajutorul social. De asemenea, pentru cei care vor participa la programul A doua șansă, statul va deconta transportul la cursuri, dacă e vorba de o distanță mai mare de 5 kilometri. 500 de lei pe semestru va primi fiecare persoană.

Venitul minim garantat este de 142 de lei pe lună pentru o persoană singură și crește progresiv până la aproape 600 de lei pentru familiile formate din 5 persoane.
În prezent, beneficiarii ajutoarelor sociale trebuie să presteze muncă în folosul comunității.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...