Cele mai mari companii de IT din România. Cine sunt giganții de pe piața tehnologiei, prezenți în țara noastră

Tot mai dinamic, sectorul IT din România a devenit printre cele mai atractive după ce a ajuns să fie, mai mulți ani la rând, zona cu cele mai mari salarii. Giganții mondiali sunt deja prezenți în țara noastră și au, alături de celelalte companii din domeniul tehnologiei, o contribuție extrem de importantă în produsul intern brut. Primele poziții sunt ocupate fără drept de apel de marile nume mondiale.

Conform unei analize făcute în prima jumătate a anului de Cushman & Wakefield Echinox, primele 50 de companii de tehnologie din România au avut în 2019 un rulaj cumulat de peste 3 miliarde de euro, numărând peste 50.000 de salariați. Este vorba de o creștere de patru ori a cifrei de afaceri și a salariaților, în ultimul deceniu.

Sectorul tehnologiei a avut o contribuție de 5,5% la formarea PIB-ului României în 2019. Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică din 2018, în România existau 140.000 de angajați în industria IT, cea mai mare parte a acestora activând în București (46%), Cluj (12%), Timișoara (9%) și Iași (6%).

La capitolul salariu mediu net, în 2020 el a fost de aproximativ 7.800 de lei (1.600 EUR), printre cele mai mari din economia românească, dar în continuare printre cele mai mici din industria IT la nivel mondial. În septembrie, de exemplu, câştigul salarial mediu nominal net a fost 3.321 lei, cele mai mari valori s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (7.879 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.753 lei).

Oracle România

Înființată în 2002, Oracle România SRL a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de aproape un miliard de lei (mai exact 956 de milioane). În aceste condiții, profitul nu mai pare mare („doar” 55 de milioane) Pentru compania ce are drept principal sector de activitate „realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)” au lucrat 3.378 de salariați. Compania este însă în regres față de 2018 la capitolul cifră de afaceri – 961 de milioane de lei și de angajați – 4.463. Modificările au adus însă un plus considerabil la profit, deoarece în 2018 el era cu 18 milioane mai mic.

IBM România

Înființată în 1991, IBM România SRL este una dintre cele mai vechi firme de IT din țara noastră. În 2019 a avut un număr de 3.219 salariați și a încheiat anul cu o cifră de afaceri de 942 de milioane de lei, respectiv un profit de 91 de milioane. A fost ceva mai bine față de 2018 din punct de vedere al cifrei de afaceri, ce a crescut cu 9 milioane de lei, nu și al profitului, ce a scăzut cu 14 milioane de lei.

Ericsson Telecommunication România

Cea de-a treia poziție a giganților IT în țara noastră o ocupă Ericsson Telecomunication România SRL. Ajunsă pe meleagurile noastre în 1994, compania avea anul trecut 2.577 de angajați, o cifră de afaceri de 771 de milioane de lei și un profit de 15 milioane. Față de 2018, este o ușoară scădere la cifra de afaceri (24 de milioane de lei mai puțin), în rest profitul și numărul de angajați au rămas relativ în același palier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...