Cine sunt preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară. Lista completă

Publicat: 21 mai 2024, 06:11, de Viorela Pitulice, în POLITICĂ , ? cititori
Cine sunt preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară. Lista completă
Sursa foto: Ziua de Constanta

Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi locţiitorii lor la alegerile europarlamentare şi alegerile locale au fost desemnați, luni, în urma tragerilor la sorţi computerizate.

Anunțul cu privire la desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi locţiitorii lor a fost făcut de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi locţiitorii acestora sunt desemnaţi de către Autoritatea Electorală Permanentă, în şedinţă publică, anunţată cu 48 de ore înainte, prin tragere la sorţi computerizată, organizată la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti, potrivit legislaţiei electorale.

Desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare se efectuează cel mai târziu cu 20 de zile înainte de data votării, pe funcţii, dintre persoanele înscrise în Corpul experţilor electorali, cu domiciliul sau reşedinţa în judeţul respectiv, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reşedinţei de sediul secţiei de votare, precum şi pe baza criteriului studiilor absolvite. Absolvenţii de studii universitare de licenţă în domeniul ştiinţelor juridice și absolvenţii de studii universitare de licenţă au prioritate.

Rezultatele tragerii la sorţi computerizate au fost consemnate în procese-verbale semnate de reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente şi de preşedintele biroului electoral de circumscripţie judeţeană sau al municipiului Bucureşti, care se aduc la cunoştinţă publică prin afişare pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, respectiv la sediile birourilor electorale de circumscripţie judeţeană/al municipiului Bucureşti şi pe site-urile acestora.

Corpul experţilor electorali este evidenţa permanentă a persoanelor care pot deveni preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau locţiitori ai acestora, înfiinţată, gestionată şi actualizată de către AEP.