Cinematografele, teatrele și sălile de operă s-ar putea redeschide

Publicat: 25 aug. 2020, 19:38, de Roxana Roseti, în SOCIAL , ? cititori
Cinematografele, teatrele și sălile de operă s-ar putea redeschide

Din 15 septembrie, cinematografele și sălile de teatru și de operă s-ar putea redeschide, după cum a declarat marți seară, pentru hotnews.ro, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Ministrul propune o deschidere regionalizată, în funcție de numărul de cazuri de COVID-19 din fiecare județ, existând trei scenarii. Decizia va fi luată însă de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care se va întruni miercuri.

Ministrul Culturii propune redeschiderea cinematografelor, a teatrelor și a sălilor de operă, la o capacitate de 66% din totalul numărului de locuri, într-unul dintre scenarii, cu posibilitatea ca familiile să poată sta împreună și în grupuri de 3 persoane. „Vom propune, pe modelul Germaniei, o deschidere regionalizată, în funcție de numărul de cazuri de COVID-19 din fiecare județ și o impunere a restricțiilor, mai aspre sau mai relaxate, în funcție de situația epidemiologică din fiecare județ”, a precizat ministrul Culturii, pentru aceeași sursă.

Cele 3 scenarii

În cazul unui județ cu număr redus de cazuri de COVID-19 sau fără niciun caz, se propune chiar deschiderea sălii la o capacitate de 100%, cu păstrarea unor măsuri de precauție – mască, dezinfectare, nebulizarea sălii înainte de spectacol.

În scenariul al doilea, care ar putea fi aplicat în București, de exemplu, se propune deschiderea sălilor de spectacol la o capacitate de 66%, putându-se ajunge până la 50%, dacă CNSU nu va accepta propunerea. Cel mai „negru” scenariu, pentru zonele cu un număr foarte mare de noi îmbolnăviri – menținerea de interdicții pentru evenimentele în spațiile închise și pentru cinematografe.

Ministrul a punctat că este vorba despre evenimente în spații închise, cu participare de până la o mie de persoane. „Vom încerca să obținem cât mai multe eliminări de restricții pentru desfășurarea activităților culturale în săli, dar să vedem ce vor spune epidemiologii. (…) Va decide CNSU, noi suntem avocatul care cere”, a afirmat Bogdan Gheorghiu.