Ciocolata ar putea ajunge un bun de lux – se scumpește masiv ingredientul de bază
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/ciocolata-bun-de-lux.jpg)
Criza de pe piața mondială a boabelor de cacao a început să afecteze serios industria ciocolatei. Prețul pudrei de cacao, un ingredient esențial pentru gustul și culoarea ciocolatei, a crescut semnificativ în ultimele luni. Producătorii deja se lovesc de dificultăți în aprovizionarea cu materie primă, iar consumatorii riscă să plătească mai mult pentru porții mai mici. Având în vedere toți acești factori, ciocolata ar putea deveni un bun de lux. Am putea asista la o apocalipsă a ciocolatei.
Prețurile au explodat pe ambele maluri ale Atlanticului
Potrivit Bloomberg, citat de Știripesurse.ro, prețul pudrei de cacao pe piața americană a crescut cu aproximativ 16% într-un singur an, ajungând aproape de un maxim istoric. În Europa, situația este și mai gravă. O tonă de pudră de cacao depășește în prezent 10.000 de dolari. Prețul record, atins în luna mai, care pune presiune pe întreaga industrie alimentară.
Această criză vine pe fondul unui deficit global de cacao, care a afectat atât disponibilitatea untului, cât și a pudrei de cacao. Inițial, producătorii au încercat să reducă costurile înlocuind untul de cacao cu alte grăsimi vegetale, însă gustul și consistența au avut de suferit. Pentru a păstra culoarea și aroma ciocolatei, s-a folosit mai multă pudră. Această mișcare a creat un deficit al pudrei, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.
Ciocolata, un bun de lux, doar pentru privilegiați
Raaka Chocolate, un producător artizanal din New York, spune că plătește de trei ori mai mult decât în trecut pentru pudra de cacao. Cofondatorul companiei, Nate Hodge, afirmă că este extrem de dificil să mai găsești cantități mari de pudră de cacao disponibile pe piață.
În Europa, procesarea boabelor de cacao a scăzut cu aproape 4% în primul trimestru, atingând cel mai mic nivel din ultimii șapte ani. Această tendință este vizibilă și în America de Nord.
În lipsa pudrei de cacao, unele companii încearcă să introducă înlocuitori. Firma germană Doehler a lansat un produs pe bază de roșcove, folosite deja de ani buni pentru deserturi sănătoase. Pe de altă parte, compania americană Ardent Mills dezvoltă o pudră similară, din grâu. Cu toate acestea, specialiștii recunosc că aceste soluții nu reușesc să reproducă gustul original al ciocolatei.
În contextul în care cererea rămâne ridicată și livrările sunt limitate, analiștii din industrie se așteaptă ca prețurile să crească tot mai tare.
„Pudra de cacao nu va reveni curând la prețuri normale”, a avertizat recent Kojo Amoo-Gottfried, directorul de producție pentru America de Nord la Cargill, al doilea mare procesator de cacao la nivel global.
Drept urmare, industria ciocolatei ar putea suferi diverse schimbări în perioada imediat următoare. Pe lângă scumpiri, producătorii ar putea micșora gramajul produselor finite. Unele sortimente ar putea chiar dispărea de pe piață. Altele ar putea să-și schimbe total gustul, atunci când se vor folosi înlocuitori.
În scenariul cel mai sumbru, ciocolata ar putea deveni un bun de lux pe care și-l vor permite doar cei mai înstăriți. Generațiile următoare ar putea trăi fără să cunoască gustul ciocolatei autentice.