Ciolacu: De la 1 septembrie se va modifica plafonul peste care se impozitează pensiile

Publicat: 28 mai 2024, 08:13, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ciolacu: De la 1 septembrie se va modifica plafonul peste care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, începând cu 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, va fi modificat și plafonul de impozitare a acestora. Actualul prag de impozitare, de la care se aplică taxele pentru pensii, este de 2.000 de lei.

Într-o intervenție la Realitatea Plus, premierul a fost întrebat dacă s-a efectuat o analiză privind impozitarea pensiilor ce depășesc 2.000 de lei și dacă acestea vor fi supuse impozitării în continuare. Ciolacu a explicat că, la un moment dat, s-a decis că pensiile peste acest prag ar trebui impozitate. Totuși, în contextul creșterii nivelului de trai și a indexărilor, premierul consideră necesară o ajustare a acestui plafon pentru a reflecta mai bine realitățile economice actuale.

„Trebuie să facem o nouă evaluare pentru a determina pragul la care se aplică impozitul. Este normal să facem această ajustare în același timp cu recalcularea pensiilor”, a explicat premierul.

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt supuse impozitării. Impozitul de 10% se aplică doar diferenței care depășește pragul de 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei ar fi impozitată cu 80 de lei. Aceste modificări vin într-un moment în care guvernul încearcă să adapteze politicile fiscale pentru a corespunde mai bine nevoilor și condițiilor economice ale populației.