Ciolacu i-a trimis pe șefii OMV să negocieze cu Nehammer

Publicat: 18 sept. 2023, 23:00, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Ciolacu i-a trimis pe șefii OMV să negocieze cu Nehammer

În cursul zilei de luni, 18 septembrie, șeful OMV, Alfred Stern, a încercat să-l convingă pe premierul Marcel Ciolacu să modifice legea offshore și să reducă la jumătate taxa de solidaritate.

Prezența delegației OMV, condusă de CEO, Alfred Stern, la Palatul Victoria pentru a negocia două probleme pe care OMV Petrom le reclamă în legislația românească, și anume dreptul de preemțiune al statului român pentru gazele din Marea Neagră și taxa de solidaritate, a venit pe fondul tensiunilor dintre București și Viena, pe subiectul Schengen.

Marcel Ciolacu i-a refuzat pe austrieci. El le-a spus că legea offshore, cea care reglementează explorarea și exploatarea hidrocarburilor din Marea Neagră, nu se poate modifica după placul OMV ”din cauza climatului creat de cancelarul austriac Karl Nehammer prin veto-ul față de intrarea României în Schengen”. De asemenea, premierul României i-a invitat pe șefii OMV ”să-și folosească diplomația economică pentru ca Nehammer să își schimbe poziția față de aderarea României la Schengen”.

În plus, Ciolacu a cerut OMV să își retragă plângerea la Curtea Internațională de arbitraj de la Paris – ICC, unde a reclamat anumite prevederi din legea offshore care îi impun unele limite în ceea ce privește modul în care poate dispune de producția de gaze naturale din Marea Neagră. Practic, austriecii de la OMV doresc să vândă gazele pe care le vor extrage cu ajutorul OMV Petrom și Romgaz oriunde vor. Informația privind noul litigiu a venit la doar câteva ore după anunțul deciziei OMV Petrom de a trece, împreună cu Romgaz, la exploatarea zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din Perimetrul Neptun Deep.

Ce spune Guvernul

Prim-ministrul României a avut astăzi o întrevedere cu o delegație a OMV Petrom condusă de Alfred Stern, CEO al grupului OMV, în cadrul căreia s-a discutat despre perspectivele proiectului de exploatare a gazelor din Marea Neagră, Neptun Deep, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Premierul Marcel Ciolacu a arătat că statul român susține cu toată determinarea acest proiect strategic în care OMV Petrom este asociată cu compania de stat Romgaz, proiect care va aduce țării noastre independența energetică. “Este cel mai important proiect energetic, o investiție de circa 4 miliarde de euro, care ne va pune în situația de a deveni un actor energetic la nivel european, exploatând rezerve estimate la minimum 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cât tot consumul României pe aproape 10 ani”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului și-a manifestat speranța că atitudinea premierului austriac, Karl Nehammer, de a continua să se opună complet nejustificat aderării României la Schengen, nu va afecta imaginea OMV Petrom în România, susținând că o asemenea situație ar fi de nedorit pentru ambele părți. “Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen, inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”, a precizat premierul Ciolacu.
La discuţii, au mai participat președintele PNL, Nicolae-Ionel Ciucă, vicepremierul Marian Neacșu și președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Alexandru Petrescu.

Dezvăluirea lui Virgil Popescu

Înainte de întâlnirea șefilor OMV cu Marcel Ciolacu, fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, a confirmat că OMV a încercat de mai multe ori pe lângă autoritățile române să modifice legea offshore.

”Reprezentanții OMV au încercat constant să determine anumite schimbări în legea offshore, inclusiv cât am fost eu ministru al Energiei.

Eu NU am cedat.

Nu aș vrea să vorbesc despre presiuni, pentru că nu s-a pus problema. Deoarece vorbim despre un furnizor important și o parte importantă din angrenajul economic românesc este firesc să existe discuții. Dar una e una, alta e alta. OMV trebuie să respecte aceeași lege pe care o respectă toate companiile în România. O schimbare a cadrului legislativ acum ar fi cel puțin suspectă și în detrimentul românilor.

Eu sunt autorul articolul pe care aud că îl doresc schimbat astăzi cei de la OMV. Dreptul de preempțiune al statului român asupra gazului extras din Marea Neagră nu este negociabil!

De ce? Pentru că este un drept fundamental care asigură securitatea noastră energetică”, a spus Popescu.

OMV Petrom, obligată să plătească taxa de solidaritate

La finele lunii martie, Camera Deputaților a votat legea care a obligat OMV Petrom să plătească contribuția de solidaritate. Astfel, strict în baza situațiilor financiare din anul precedent, companiile care nu au obținut minimum 75% din cifra de afaceri din activități vizate de contribuția de solidaritate să fie obligate să plătească contribuția, conform unui amendament agreat de parlamentarii din arcul guvernamental.

Amendamentul stipulează că, la stabilirea ponderii în cifra de afaceri a activităților menționate (extracție de țiței, gaze și huilă, respectiv fabricare de produse petroliere rafinate și de cocserie), se procedează în felul următor:

– În cazul vânzărilor către societăți neafiliate, se ia în considerare prețul real de vânzare.

– În cazul vânzărilor către societăți afiliate, prețul luat în considerare nu poate fi mai mic decât media prețurilor de vânzare către persoanele neafiliate. Dacă nu există vânzări către societăți neafiliate, prețul luat în considerare nu poate fi mai mic decât cotația medie de anul trecut la marfa respectivă de pe bursa internațională de referință.

În plus, la cifra de afaceri se vor adăuga și cantitățile de mărfuri extrase sau produse anul trecut și în 2023, dar nevândute (rămase în patrimoniul companiilor), precum și cantitățile de mărfuri extrase sau produse în 2022 și anul acesta și utilizate ca materie primă și/sau pentru consumul propriu. Ele vor fi adăugate la cifra de afaceri la un preț care nu va putea fi mai mic decât media cotațiilor internaționale de referință din 2022, respectiv 2023.  În cazul activităților de fabricare a produselor rafinate și de cocserie, în cifra de afaceri va intra și ″tariful serviciilor prestate în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023″.

Aceste formulări alambicate vor reteza astfel argumentele OMV Petrom de a nu plăti taxa de solidaritate. Până acum, compania petrolieră spune că nu se încadrează în categoria societăților care au obținut minimum 75% din cifra de afaceri din activități vizate (extracție de țiței, gaze și huilă, respectiv fabricare de produse petroliere rafinate și de cocserie).