Ciolacu: România se pregătește de o reformă fiscală majoră în 2025, condiționată de un nou acord cu UE

Publicat: 28 mai 2024, 06:12, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Ciolacu: România se pregătește de o reformă fiscală majoră în 2025, condiționată de un nou acord cu UE

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat necesitatea unei reforme fiscale începând din 2025, bazată pe un nou acord negociat cu Comisia Europeană. Ministerul Finanțelor va negocia termenii pentru următorii șapte ani, vizând menținerea deficitului bugetar la 3% și asigurarea dezvoltării economice a României.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat în cadrul unei emisiuni la Realitatea Plus că, începând cu 2025, va fi necesară o reformă fiscală, condiționată de un nou acord ce va fi negociat cu Comisia Europeană. Ministerul Finanțelor urmează să stabilească termenii acestui acord pentru următorii șapte ani, astfel încât România să se încadreze în limita deficitului bugetar de 3% și să continue dezvoltarea economică.

„Ministrul Finanțelor a avut deja întâlniri la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene. Comisia evaluează dacă am înregistrat creștere în cadrul actualului acord, iar pe baza previziunilor se va semna un nou acord pentru următorii șapte ani. Din 2025 vom implementa o nouă reformă fiscală pentru a ne menține în parametrii deficitului minim. Acest lucru nu implică majorarea taxelor, deoarece digitalizarea ANAF va oferi o imagine clară a circulației banilor,” a explicat Ciolacu.

Conform econimedia.ro, deficitul bugetar al României – diferența dintre veniturile și cheltuielile statului – a atins 57,29 miliarde lei, reprezentând 3,24% din PIB, după primele patru luni ale anului. Guvernul își propune un deficit de 5% pentru întregul an 2024.

Totodată, România se confruntă cu o situație fiscală dificilă în 2024, din cauza deficitului bugetar. Deși Guvernul anticipează un deficit de 5% la finalul anului, Comisia Europeană estimează că acesta ar putea ajunge la 6,9% în 2024 și ar putea continua să crească la 7% anul viitor, dacă nu se iau măsuri suplimentare.