Lider de sindicat: Alro Slatina va fi distrusă până la finele lunii februarie, dacă nu este blochat preţul la energie

Alro Slatina va fi distrusă până la finalul lunii februarie dacă Guvernul nu blochează preţul la energie electrică, susține preşedintele Sindicatului Liber Alro, Ion Popa.

Din cauza prețului mare la curent, au fost închise mai multe hale, urmând să rămână doar două în funcțiune, ceea ce reprezintă undeva la 60% din capacitate, iar consecințele nici nu sunt greu de ghicit: probabil undeva la începutul lunii martie combinatul nu va mai putea să funcționeze, iar zeci de mii de oameni din întreaga țară vor rămâne fără locuri de muncă.  

„(…) Vor mai rămâne în funcţiune două hale. Asta înseamnă 60% din capacitate, asta înseamnă sute de angajaţi de la noi şi de la Tulcea (fabrica de alumină Alum Tulcea, n.r.) disponibilizaţi, dacă nu se rezolvă problema cu plafonarea şi cu blocarea preţului la energie. Noi avem cinci hale în funcţiune. Dacă oprim 3 hale, înseamnă reducerea capacităţii cu 60%. Din 5 hale, o să mai rămână două – cu două hale, nu ştiu cum se poate funcţiona. Una e deja oprită, şi se opresc eşalonat şi o să rămânem cu două hale până la Paşti. De fapt, până la sfârşitul lui februarie, dacă nu se face nimic, Alro Slatina e distrusă. Iar în ţară o să fie zeci de mii de oameni fără locuri de muncă, pentru că sunt destule fabrici care depind de Alro, iau sârmă şi alte profile de aluminiu”, a declarat pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Liber Alro, Ion Popa, în timpul mitingului organizat în faţa sediului Guvernului de mai multe sindicate din industria aluminiului.

Dacă autorităţile nu vor reglementa piaţa energiei prin plafonarea preţurilor, întreaga industrie va intra în colaps, a mai avertizat preşedintele Sindicatului Liber Alro.

„Totul este în mâna Guvernului, pentru că în Legea Concurenţei, ordonanţa 21 din 1996, scrie clar că Guvernul poate să plafoneze (preţul energiei, n.r.), să îl blocheze, în situaţii de criză, cum există acum în industrie. Dacă vrea să o facă, scăpăm, dacă nu vrea să o facă, închidem tot şi se alege praful. Legea există, trebuie doar să o aplice. Scrie clar acolo în Legea Concurenţei, la articolul 4, aliniatul 3, unde scrie clar că în situaţii de criză Guvernul poate să plafoneze şi să blocheze preţul. Cerem plafonarea preţului. Reglementarea se poate face, Guvernul vorbeşte de ea în coaliţie, dar nu o aplică. Cei din Guvern zic acum că plafonează preţul la 1.000 de lei megawat/oră, dar nu se gândesc că Hidroelectrica produce sub 200 de lei megawat/oră? De la 200 la 1.000 de lei e de cinci ori! Nu zice nimeni să nu aibă şi Hidroelectrica profit, dar sunt intermediarii. Deci noi cerem reglementarea pieţei energiei. Altfel nu se rezolvă problema şi toată industria va fi praf şi pulbere. Vor fi disponibilizări în masă”, a spus Ion Popa.

Reprezentanţii Sindicatului Liber Alro, Sindicatului Alroproduct, Sindicatului Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatului Alum Tulcea au protestat, vineri, în faţa sediului Guvernului, solicitând Guvernului limitarea preţurilor la energie şi gaz la valoarea din decembrie 2020 pentru cel puţin un an, precum şi interzicerea exportului de energie electrică şi distribuirea acesteia către consumatorii industriali şi casnici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dacian Cioloş este cetăţean francez?EXCLUSIV

Aflat dintotdeauna într-un con de umbră, fostul minuscul funcţionăraş agronom ajuns cu sprijinul nemijlocit al “ciumei roşii” comisar european, ba chiar şi premier al...

Mersul trenurilor. CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi /...

CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi, trenurile IR 1833 (Iaşi - Cluj) si IR 1832 (Cluj - Galaţi) urmând a tranzita zona...