Ministrul Sănătății către românii reveniți în țară: Carantina, măsură de sănătate publică. Angajații DSP își fac datoria

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, le solicită românilor care revin în țară să dea dovadă de aceeași abordare în respectarea legislației ca în țările unde lucrează sau călătoresc.

Au fost 16.000 de persoane carantinate între 18 şi 19 decembrie. Totuşi, sunt extrem de mulţi, lucrul acesta îngreunează activitatea în punctele de frontieră. Trebuie să le mulţumesc tuturor colegilor de la Direcţiile de Sănătate Publică, mai ales cele din vestul ţării şi de pe Aeroportul Otopeni, fac eforturi extrem de mari şi pentru că sunt aşa multe persoane care fie nu sunt vaccinate, fie nu sunt testate la intrarea în ţară, lucrul ăsta îngreunează foarte mult traficul şi intrarea pe teritoriul naţional şi generează foarte multe decizii de intrare în carantină. Oamenii trebuie să înţeleagă că aşa cum respectă legislaţia ţărilor în care lucrează sau în care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene, aceeaşi abordare trebuie să fie şi atunci când se întorc acasă”, a spus ministrul Sănătăţii la digi24.

În legătură cu ”nerăbdarea și nervozitatea” de la punctele de frontieră, ministrul Sănătății consideră că acestea puteau fi evitate dacă românii care revin în țară se vaccinaru sau se testau.

Înţeleg nerăbdarea şi nervozitatea unora, dar nu aveau altceva de făcut decât să se vaccineze sau să se testeze ca să nu aibă probleme la intrarea în România. Lucrul acesta îl fac atunci când merg în ţările din vestul Europei, dar în mod paradoxal nu îl fac atunci când se întorc acasă, nu este în regulă şi cred că trebuie să fim toţi solidari şi responsabili în acest moment”, subliniează prof. Rafila.

Mai mulți angajați la DSP

În următoarele zile, va fi suplimentat numărul angajaților DSP din punctele de frontieră, a anunțat ministrul Sănătății.

„Colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică lucrează cu 25% din efectivul total al fiecărei direcţii de sănătate publică în punctele de frontieră şi o să încercăm în cursul zilei de mâine, poimâine, să suplimentăm aceste efective, fie cu colegi de la alte direcţii de sănătate publică, fie cu medici rezidenţi din universităţile şi facultăţile de medicină din zona frontierei de vest”, a transmis  prof. dr. Rafila.

Ministrul Sănătății a mai precizat că ”trebuie să înceteze presiunea asupra angajaților DSP care ”nu fac altceva decât să protejeze siguranța cetățenilor acestei țări”,  că ”ei își fac datoria” și că Ministerului Internelor îi revine misiunea de a controla respectarea carantinei, ”o măsură de sănătate publică”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...

După ce a „încasat” 13 ani de închisoare, celebrul Mihail Boldea...

Mihail Boldea a redevenit avocat. Vă aduceți aminte, desigur, de Mihail Boldea, fostul deputat PDL urmărit internațional după ce a fugit din țară, pe...