Ciprul e în ”stare de urgenţă”

Ciprul a cerut ajutor partenerilor săi din Uniunea Europeană pentru a face faţă afluxului de migranţi din Siria, spunând că se află în „stare de urgenţă” din cauza supraaglomerării din centrele sale de retenţie, a indicat ministrul cipriot de interne, Nicos Nouris, potrivit AFP.

Nicos Nouris a făcut cunoscut că insula mediteraneeană a primit în ultima săptămână „un val zilnic de sosiri de migranţi” din portul sirian Tartus. Coastele siriene se află la 160 de kilometri de Cipru.

„Din cauza acestei situaţii şi a supraaglomerării din centrele de retenţie, am fost obligat să trimit o notificare scrisă Comisiei Europene„, a spus Nicos Nouris, subliniind că a avertizat că Ciprul „intră în stare de urgenţă la nivel migrator şi nu mai are capacitatea de a primi noi migranţi”.

Se cere ajutorul UE

Potrivit acestuia, circa 4.000 de cereri de azil au fost refuzate din ianuarie. El a solicitat ajutorul Uniunii Europene pentru a repatria aceste persoane în ţări cu care Cipru nu are un acord bilateral, ca Turcia, care nu recunoaşte Republica Cipru.

Autorităţile cipriote au interceptat miercuri o ambarcaţiune care venea din Siria cu 97 de persoane la bord. Iar vineri, 14 sirieni, printre care trei copii, au intrat din Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), care ocupă treimea de nord a insulei.

Numărul solicitanţilor de azil a ajuns în ultimii patru ani la 4% din populaţia cipriotă, faţă de 1% pentru alte state europene, afirmă guvernul cipriot.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole