Cipul lui Neuralink, respins de creierul pacientului

Publicat: 10 mai 2024, 14:52, de Magda Marincovici, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Cipul lui Neuralink, respins de creierul pacientului
cip Neuralink Elon Musk

Prima încercare a  Neuralink de a implanta un  cip în craniul unei ființe umane a eșuat în mod neașteptat, după ce dispozitivul a început să se desprindă de creierul pacientului, a dezvăluit compania.

Pacientul, Noland Arbaugh, a suferit o intervenție chirurgicală în februarie, când i s-a atașat un cip Neuralink la creier, dar funcționalitatea dispozitivului a început să scadă în decurs de o lună după implantare, relatează The Guardian.

Unele dintre firele dispozitivului, care conectează computerul în miniatură la creier,  a început să se retragă. Neuralink nu a dezvăluit de ce dispozitivul s-a retras parțial din creierul lui Arbaugh, dar a declarat  că inginerii săi au restabilit funcționalitatea, potrivit postării de blog.

Capacitățile scăzute nu păreau să-l afecteze pe Arbaugh și el putea încă să folosească implantul pentru a juca  șah pe un computer folosindu-și gândurile, conform Wall Street Journal , care a transmis pentru prima dată știrea referitoare la acest cip.

După ce  s-a observat desprinderea cipului, s-a luat în considerare și posibilitatea extragerii implantului,  relatează aceeași publicație.

Implantul lui Arbaugh a început să întâmpine probleme la sfârșitul lunii februarie, potrivit postării pe blog a lui Neuralink, când un număr nedezvăluit de fire ale cipului „s-au retras din creier, ducând la o scădere netă a numărului de electrozi eficienți”. Acest lucru a scăzut numărul de biți pe secundă ai dispozitivului, ceea ce este în esență un indicator despre cât de bine și-ar putea îndeplini implantul sarcinile.

Neuralink, deținut de Elon Musk, evaluat la aproximativ 5 miliarde de dolari anul trecut, a promovat pe scară largă succesul primului său implant, poziționându-se ca lider mondial în tehnologia cipurilor pe creier.