Circa 1,2 milioane de persoane ar putea avea asigurări de sănătate și pensie după reglementarea activităților casnice

Aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obţine dreptul la asigurări de sănătate şi la pensie, odată ce activităţile casnice, care în prezent se desfăşoară în mare parte la negru, vor fi reglementate corespunzător, a scris pe Facebook, Raluca Turcan. ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Ea a precizat că a discutat cu reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor despre reglementarea activităţilor casnice.

„Am dezbătut astăzi reglementarea activităţilor casnice cu reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor, având cu toţii convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piaţa muncii şi pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toţi cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asiguraţi medical şi fără a putea să obţină un drept de pensie. Potrivit datelor INS, avem 39% din populaţie inactivă şi estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obţine aceste drepturi odată ce activităţile casnice, care în prezent se desfăşoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător”, a notat ministrul.

Raluca Turcan a subliniat că efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piaţa muncii şi în creşterea numărului celor care vor plăti contribuţii de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obţinerea unui drept de pensie.

„Ne dorim ca aceste activităţi să fie accesibile şomerilor indemnizaţi şi beneficiarilor de venit minim garantat şi lucrăm pentru a obţine cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activităţile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la negru”, a adăugat ea.

1 COMENTARIU

  1. Sa ni se prezinte care va fi plata cu ora pt. fiecare meserie casnica. Muncile sunt diferite iar cei care le presteaza, uneori cer sume exagerat de mari si nu este corect. Un exemplu: pt. taiatul ierbii cu motocoasa timp de trei ore, un individ a cerut 400 lei. Facand o comparatie cu munca unui muncitor necalificat din constructii care munceste 10 ore/zi vi se pare corect cat a cerut cel cu coasa? Un alt exemplu: pentru munci in gradina unei case o femeie cere 12 lei/ora. E bine, e rau nu stiu ce sa zin. De aceea trebuiesc stabilite preturi/ora pt. fiecare operatiune casnica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Orban, după scandalul amanta: Sunt căsatorit. Am o familie în care...

Orban merge pe principiul: "nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu-i miroase". Neagă absolut toată povestea cu amanta, se dă familist convins și...