„Cititoarele” MAI pentru certificate verzi, doar ale șefilor din poliție. Agenții se tem de acuzații, dacă folosesc telefonul propriu

Sindicaliștii din poliție afirmă că nu sunt dotări pentru citirea codului QR de pe certificatul verde. Polițiștii care vor să verifice autenticitatea unui certificate verde sunt nevoiți să descarce aplicația pe telefonul personal, care nu este dispozitiv autorizat. În replică, MAI a transmis că sunt câteva mii de telefoane în toată țara. Și vor mai fi achiziționate în curând și altele. Doar că nu există nicio licitație pentru device-uri, susțin sindicatele.

”Cele peste 3.100 de telefoane mobile despre care spune Ministerul de Interne că sunt în dotarea polițiștilor și cu acestea pot fi verificate codurile QR de pe certificatele COVID, sunt, în proporție de 90% ale celor cu funcții de conducere.

Celelalte sunt la dispecerat și la ofițerul de serviciu, în diferite localități din țară”, a explicat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului polițiștilor Europol.

Polițiștii se tem de acuzații, dacă folosesc telefonul propriu

Polițiștii care vor să verifice autenticitatea unui certificate verde sunt nevoiți să descarce aplicația pe telefonul personal. Dar ei se tem că, ulterior, pot fi acuzați de prelucrarea datelor cu caracter personal prin alte mijloace decât cele omologate.

„Nici până în prezent licitațiile nu au fost urcate în SICAP. În acest moment nu avem o licitație în curs pentru achiziționarea de astfel de aparate. Pot verifica codul QR doar polițiștii care vor să-și pună la dispoziție telefonul personal pentru a face astfel de verificări.

Dar multora dintre ei le este frică să-l folosească. Pentru ca să nu existe posibilitatea să fie acuzați ulterior de prelucrarea de date cu caracter personal prin mijloace care nu fac parte din dotarea poliției”, a mai spus Andreica.

Poliţia Română anunţa vineri, 27 septembrie, că are în dotare 3.174 dispozitive cu care poate verifica certificatele verzi. Autoritățile spuneau că a fost demarată procedura de achiziţie pentru alte 8.333.

Trei mari probleme cu scanarea codului, rămase nerezolvate

Polițistul susține că sunt trei mari probleme nerezolvate prin lege, referitoare la acest cod QR. Prima: un client nu este obligat să îi arate polițistului certificatul verde.

”În legislație se stipulează că persoana este obligată să prezinte certificatul verde la intrarea în restaurant, bar, etc. Adică barmanului trebuie să îi demonstreze faptul că are un certificat verde, nu polițistului. Ceea ce înseamnă că dacă cineva trece de barman, ocupă loc la masă. După o oră vine polițistul pentru a-i verifica certificatul, dar persoana respectivă poate să-i spună că nu vrea să i-l arate. Iar polițistul nu are, în prezent, niciun fel de pârghie să-l constrângă pe clientul respectiv. Sau să-l amendeze ori să-l dea afară din local.

Polițistul poate să-l legitimeze, dar nu poate pe baza CNP-ului să interogheze baza de date. Aplicația este doar pentru a scana un cod QR pus la dispoziție de persoana respectivă”, a explicat Cosmin Andreica pentru Ziare.com.

Personalul HoReCa nu poate verifica dacă ești cu adevărat posesorul acelui certificat verde

A doua problemă este că personalul din HoReCa nu poate să verifice dacă cel care prezintă certificatul verde este și cel care îl deține cu adevărat.

”Adică dacă cineva vine cu un cod QR valid, barmanul îl scanează, însă nu știe dacă persoana din fața lui este cea a cărui certificat covid îi este prezentat și nici nu poate să afle acest lucru pentru că nu are dreptul s-o legitimeze”, a explicat polițistul.

”Iar de aici apare a treia problemă. Verifică certificatul și vede că te cheamă Pop Cornel, de exemplu și ești născut în data de…. Aceste două date sunt cu caracter personal.

Nimeni din personalul din cadrul HoReCa nu este autorizat ca operator de date cu caracter personal”, mai spune Cosmin Andreica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Caracatița politică și de afaceri din Dolj, păstorită de SRI, denunțată...

Un denunț exploziv la Serviciul Român de Informații, făcut de un afacerist din Craiova, cu circa o lună înainte ca Eduard Hellving să plece...