Cîțu: Salariile bugetarilor vor fi înghețate, iar salariul minim va crește cu 3,1% anul viitor

Publicat: 28 dec. 2020, 19:06, de Ziarul Puterea, în ECONOMIE
Cîțu: Salariile bugetarilor vor fi înghețate, iar salariul minim va crește cu 3,1% anul viitor
Florin Citu

Premierul Florin Cîțu a anunțat, luni, după prima ședință de Guvern, că salariile bugetarilor vor fi înghețate la nivelul veniturilor din decembrie 2020 și salariul minim va crește cu puțin peste nivelul inflației.

Florin Cîțu a anunțat că bugetul va fi construit cu un deficit bugetar în jur de 7% din PIB și că s-a găsit o soluție pentru amânarea ratelor către bănci și după 1 ianuarie 2021.

„Am avut discuții referitoare la amânarea ratelor la bănci. Știți foarte bine că există o decizie a EBA – Autoritatea Bancară Europeană – care spune că se pot amâna aceste rate până la nouă luni. Dar în acest moment am găsit o soluție prin care vom putea să prelungim, pentru anumite categorii, această facilitate. Zilele viitoare vom veni și cu detalii, dar vreau să îi asigur pe români că am lucrat în această perioadă și ne apropiem de o soluție care să permită celor afectați de această perioadă de criză să poată să beneficieze în continuare de această facilitate”, a spus premierul după ședința de Guvern.

De asemenea, angajatorii pot „restructura” datoriile care au ajuns până în 31 decembrie 2020, nu doar pe cele până în 31 iulie 2020.

În ceea ce privește salariile bugetarilor, premierul spune că nu vor fi tăiate anul viitor, dar vor fi înghețate la nivelul celor din decembrie 2020. „În acest moment analizăm dacă legea în vigoare este eficientă privind salariile din mediul public. Până atunci veniturile se mențin la nivelul din decembrie 2020”, a spus premierul.

De asemenea, Florin Cîțu anunțat că anul viitor, salariul minim va crește puțin peste rata inflației, respectiv cu 3,1%.

„Sindicatele au venit cu o propunere de a crește salariul minim cu peste 7%. Eu spun că am găsit o formulă de compromis pentru toată lumea”, a declarat Florin Cîțu.

„Rata inflației în acest moment este estimată sub 2%, în jur de 1,8%, salariul minim crește cu 3,1% pentru anul viitor”, a afirmat premierul.

De asemenea, executivul va aproba schema de ajutor de stat pentru acordarea de sprijin financiar pentru Horeca: schema are un buget de 500 de milioane de euro. Conform premierului, va continua și anul viitor voucherele de vacanță în valoare de1.450 lei, iar cei din HoReCa vor fi scutiți de impozite.