Cîțu și jocurile USR cu noul Cod Administrativ… facultativ

În goana disperată după imagine dar, mai ales pentru putere, noii guvernanți, în special cei de la USR, dar ajutați și încurajați de  PNL și UDMR, vor cu orice preț să preia butoanele administrative ale ministerelor încredințate.

Dar, pentru premierul Florin Cîțu și miniștrii USR de la Transporturi, Economie și Fonduri Europene, drumul de la vorbe la fapte, trece peste lege. Adică, au pus carul înaintea boilor, doar ca să grăbească accederea la ciolan și recompensarea clientelei de partid.

Astfel, fară să existe hotărâri de guvern privind reorganizarea ministerelor, premierul Florin Vasile Cîțu, la propunerea miniștrilor USR, Cătălin Drulă, Cristian Ghinea și Claudiu Năsui, a numit o serie de secretari de stat.

Este vorba despre Horațiu Lucian Cosma, Adrian Covăsnianu, Valentina Saygo și Marius Marian Vasiliu impuși, luna trecută, în funcția de secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și, respectiv, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Însă, nici până azi nu există hotărâre de reorganizare a celor trei ministere publicată în Monitorul Oficial, deși lege spune foarte clar că acea hotărâre trebuia emisă în 30 de zile de la instalarea cabinetului Cîțu.

Mai mult, potrivit noului Cod Administrativ, acești secretari de stat sunt numiți ilegal. În Ordonanța de Urgență nr.57 din 3 iulie 2019 privind Codul Administrativ, se menționează foarte clar, la articolul 57, că „În activitatea de conducere a ministerului, ministrul este ajutat de unul sau mai mulți secretari de stat, potrivit actului normativ de înființare, respectiv de organizare și funcționare a ministerului, după caz”.

Este limpede ca apa de izvor, adică ministrul este ajutat de secretari de stat doar după emiterea actului normativ de înființare sau reorganizare și funcționare a ministerului.

Ori nici până azi, ministerele conduse de Drulă, Năsui și Ghinea nu au emis un asemenea act normativ, dar cu toate aceste au fost numiți anumiți secretari de stat care, din punct de vedere legal, sunt ilegal pe posturi în acest moment.

Ca atare, nu trebuie omis faptul că acest joc de a guverna cu orice preț, adică de a impune oameni fără respectarea prevederilor legale, este interzisă și sancționată de Codul Administrativ.

Astfel, la articolul 50 se precizează că Membrii Guvernului răspund civil, contravențional, administrativ sau penal, după caz, pentru faptele săvârșite în exercitarea atribuțiilor ce le revin, în condițiile legii și ale prezentului”.

Oare, premierul Florin Cîțu va da socoteală, în solidar cu Drulă, Năsui și Ghinea, pentru nerespectarea în exercitarea atribuțiilor de serviciu a prevederilor din noul Cod Administrativ?

1 COMENTARIU

  1. Un pas înainte, doi pași înapoi. EIM îndeamnă guvernul român să restabilească imediat transparența sectorului său forestier pentru a combate distrugerea celor mai mari și mai diverse păduri primare din Uniunea Europeană.
    Noul sistem de trasabilitate a lemnului din România elimină transparența publică.
    WASHINGTON DC – ( BUSINESS WIRE ) – La 31 ianuarie, România a lansat un nou sistem electronic de trasabilitate a lemnului, un pas important în tranziția sa către un sector forestier complet digital. Din păcate, noul sistem a eliminat inexplicabil orice transparență publică.
    Alexander von Bismarck, director executiv al Agenției de Investigare a Mediului nonprofit (EIA), a declarat: „Dacă și numai dacă guvernul României restituie transparența publică datelor din sectorul forestier al țării, noul sistem SUMAL 2.0 poate sta ca un model inovator, participativ, și gestionarea eficientă a pădurilor. Fără această transparență, totuși, guvernul riscă să exacerbeze o criză deja gravă de tăiere ilegală. ”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...