City-break-uri și vacanțe mai lungi: cât ne costă să ajungem în destinațiile preferate

Publicat: 26 mai 2024, 08:30, de Cristian Matache, în Turism , ? cititori
City-break-uri și vacanțe mai lungi: cât ne costă să ajungem în destinațiile preferate

Deși vara poate părea departe pentru românii care își verifică aplicațiile meteo, aceștia deja își caută locuri unde să se retragă în sezonul următor.

Kiwi.com, una dintre cele mai importante companii de travel-tech, a analizat ce rezervări au făcut românii pentru călătoriile din această vară și împărtășește tendințele pentru acest sezon.

Un lucru este clar: deși românii rămân fideli destinațiilor de vară clasice, își și diversifică preferințele de călătorie în acest an și încearcă locuri noi.

Când vine vorba de țări, top 3 de până acum este format din destinații tradiționale de vară: Italia, Spania și Grecia, la fel ca anul trecut. Totuși, pentru că echipa națională va juca la  Euro în iunie, Germania este următoarea, urmată de Marea Britanie, Franța, Turcia, Portugalia, Belgia și Ungaria.

Unele țări au un interes crescut în acest an: cel mai notabil, Albania, cu o creștere de 220% a rezervărilor, Turcia cu 43%, SUA cu 29% și Ungaria cu 24%.

Și unele rute primesc o atenție specială în acest an: rezervările din București către Bari au crescut cu 148%, către Frankfurt s-au triplat, și către Istanbul au crescut cu 48%.

Top 10 orașe de destinație pentru vara lui 2024 sunt Londra, Milano, Roma, Barcelona, Paris, Atena, Istanbul, Madrid, Bruxelles și Budapesta. Cei mai mulți români vor zbura din București.

În medie, românii au plătit 156 de euro pentru biletele lor, o creștere de 12% comparativ cu anul trecut. Zborurile din diferite părți ale țării par să vină cu avantaje neașteptate, deoarece cele mai ieftine bilete pentru zboruri pe distanțe scurte au fost din Timișoara (97 euro), pentru zboruri pe distanțe medii – Iași (126 euro), și pentru zboruri pe distanțe lungi din București, la 504 euro.

Peste jumătate (53%) dintre români au ales city-break-uri de până la 3 zile, 18% au ales șederi de 4 până la 6 zile, în timp ce alți 19% vor petrece între 7 și 10 zile la destinație.