La Giurgiu, Consiliul Județean cere reducerea numărului de clase cu profil teoretic, în favoarea celor de școală profesională

Învățământul liceal a devnit noul ”măr al discordiei” între PNL și PSD la Giurgiu. În timp ce Consiliul Judeţean (condus de PNL) susţine creşterea numărul de clase de liceu din învăţământul profesional faţă de cele teoretice, parlamentarii PSD de Giurgiu au adresat un memoriu ministrului Educației prin care cer analizarea acestui aspect.

Consiliul Județean își justifică demersul, afirmând că s-a constatat că, în ultimii ani, toţi absolvenţii de clasele a opta au avut un loc asigurat la liceu, iar lipsa concurenţei a condus la pierderea motivaţiei pentru studiu a elevilor şi, implicit, la rezultate nesatisfăcătoare la evaluarea naţională şi bacalaureat.

„Rezultatele de la examenele naţionale plasează judeţul Giurgiu, în ultimii zece ani, pe ultimul sau penultimul loc din ţară, în ceea ce priveşte reuşita la evaluarea naţională şi la examenul de Bacalaureat, procentul de promovare nedepăşind 60%.
Astfel, aproximativ jumătate dintre elevii giurgiuveni intră la liceu cu note sub cinci la examenul de capacitate sau chiar fără susţinerea acestui examen, iar în acest context, cu toate eforturile depuse de profesori, elevi şi părinţi, elevii reuşesc, în mică măsură, să promoveze examenul de Bacalaureat”, afirmă reprezentanții CJ.

Obiectivul absolvirii unui liceu teoretic este promovarea Bacalaureatului, însă faptul că în judeţul Giurgiu elevii sunt admişi cu medii foarte mici înseamnă că „obţinerea notei de promovare a examenului este imposibilă”.

De exemplu, la Liceul Prundu, ultima medie de admitere a fost de 2,73, la Liceul Comana ultima medie de admitere a fost de 2,79, la liceul din Bolintin Vale a fost 5, 00 şi chiar la Colegiul Naţional ”Ion Maiorescu” ultima medie de admitere a fost 4,66. Practic, cu medii sub 5 s-a intrat în ultimul an la toate liceele din judeţ, iar ca rată de promovare la bacalaureat au fost licee şi cu un singur elev promovat.

În acest context, şi având în vedere şi un memoriu adresat de curând de către parlamentarii PSD Giurgiu ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu (memoriu prin care semnatarii solicită o analiză atentă a situației, dat fiind faptul că se cere reducerea numărului de clase teoretice inclusiv la cel mai prestigios liceu din județ – Colegiul Național ”Ion Maiorescu”), CJ Giurgiu consideră că rezultatele acestei analize pot permite, în mod justificat, „scăderea numărului de clase de la liceele teoretice şi tehnologice”.

„Planul de şcolarizare din ultimii ani nu a ţinut cont de situaţia expusă mai sus, astfel că toţi absolvenţii de clasa a opta au avut un loc asigurat la liceu. Lipsa concurenţei a condus la pierderea motivaţiei pentru studiu a elevilor şi, implicit, la rezultate nesatisfăcătoare la examenele naţionale. Prin tăierea claselor de la liceele teoretice ridicăm concurenţa, astfel elevii vor fi ambiţionaţi să obţină un loc la un liceu mai bun. Consiliul Judeţean Giurgiu copiază modele de succes din ţară, precum cele din Braşov, Bihor, Cluj, Brăila, unde ponderea claselor de teoretic versus ponderea claselor de şcoală profesională este de 40% versus 60%”, afirmă în reprezentanții Consiliului Judeţean.

În judeţul Giurgiu, în anul şcolar 2021 – 2022, funcţionează un număr de 188 de clase de liceu, curs de zi, însumând 4.806 elevi şi doar 29 de clase de învăţământ profesional cu 615 elevi.

Pentru anul şcolar următor, 2022 – 2023, până în acest moment, au fost întocmite solicitări pentru un număr de 20 de clase de învăţământ profesional, dintre care 5 clase la învăţământul profesional dual, ceea ce arată că şi interesul din partea companiilor locale este crescut pentru a susţine învăţământul profesional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...