CJUE a decis: Interzicerea purtării vălului islamic la muncă nu e discriminare

Interzicerea purtării vălului islamic la locul de muncă nu este discriminatorie şi poate, dimpotrivă, să permită evitarea unor conflicte sociale, arată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), într-o decizie comunicată joi.

Interdicţia purtării oricărei expresii vizibile a unor convingeri politice, filosofice sau religioase poate fi justificată prin necesitatea pentru angajator de a proteja o imagine de neutralitate faţă de clienţi sau de a evita conflictele sociale”, arată CJUE. Curtea de la Luxemburg a fost sesizată de două femei musulmane din Germania, una dintre ele angajată a unei farmacii, iar cealaltă puericultoare. Ele contestau în faţa justiţiei europene interdicţia de a purta văl islamic la locul de muncă.

În hotărârea sa, CJUE afirmă că interzicerea purtării unui însemn religios vizibil nu este discriminatorie, aplicându-se în cazul tuturor religiilor, şi poate permite evitarea unor conflicte în cadrul firmei.

Angajatorul trebuie să facă dovada

Totuşi, potrivit Curţii, angajatorul trebuie să facă dovada că este vorba despre o „nevoie reală” şi că, fără această interdicţie, neutralitatea firmei ar fi pusă sub semnul întrebării.

„Este deosebit de important ca angajatorul să fi demonstrat că, în absenţa unei astfel de politici de neutralitate, libertatea sa de acţiune ar fi afectată pentru că ar suferi consecinţe negative din cauza naturii activităţilor sale sau a mediului în care ele sunt exercitate”, mai arată CJUE în comunicatul său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...