Claudiu Manda a scăpat GRATIS de un proces la ÎCCJ. Statul îi va plăti acum factura

Publicat: 08 apr. 2024, 16:20, de Filon Stan, în ACTUALITATE , ? cititori
Claudiu Manda a scăpat GRATIS de un proces la ÎCCJ. Statul îi va plăti acum factura
Claudiu Manda a scapat GRATIS de un proces la ICCJ

Claudiu Manda, europarlamentarul PSD care a fost acuzat că a câștigat ilegal voturi, a scăpat de dosarul ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție. Acum candidează pentru un nou mandat în Parlamentul European.

Claudiu Manda nu mai are probleme cu legea! Soțul Olguței Vasilescu, primarul Craiovei, a scăpat de un dosar care părea unul periculos. Judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, magistrații nu au avut ce face decât să constate că faptele de care era acuzat europarlamentarul s-au prescris pur și simplu. Așa că Manda este liber să candideze pentru un nou mandat în Parlamentul European.

Claudiu Manda a scăpat GRATIS de un proces la ÎCCJ

Dar de ce era acuzat Claudiu Manda, mai exact? Ei bine, europarlamentarul era acuzat de procurori că și-a cumpărat cumva voturile, în schimbul unor ajutoare sociale promise și oferite mai multor alegători.

Claudiu Manda a fost trimis în judecată de DNA în aprilie 2021 pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii ca persoană cu funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene Dolj a PSD, ar fi intervenit, la data de 5 iunie 2015, pe lângă directorul AJPIS Dolj, Marius Nicolae Simcelescu, simpatizant şi militant al aceluiaşi partid, ocazie cu care şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea ce decurgeau din calitatea de preşedinte al organizaţiei judeţene, pentru a-l capacita pe director să se implice în soluţionarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoeşti, lucru pe care directorul instituţiei l-ar fi făcut prin încălcarea legii.

Procurorii susţin că intervenţia lui Manda a avut ca scop obţinerea sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoeşti.

Acuzațiile procurorilor

„Intervenţia inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obţinerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid şi pentru primarul comunei Bratovoeşti, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoeşti, faţă de care AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obţinute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) şi de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj. Aceasta, în condiţiile în care anterior a avut loc un control desfăşurat de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj prin care s-a constatat că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat (VMG), întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiţii esenţiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social”, spun anchetatorii.

„În acest context, în urma discuţiei purtate în data de 5 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acţionat contrar dispoziţiilor legale şi ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuţiei, respectiv 5 – 29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat şi în baza căruia au fost şterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale. Ca urmare, AJPIS Dolj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei, reprezentând bani nerecuperaţi de la cele 59 de persoane menţionate procesul-verbal de control al AJPIS Dolj şi în cazul cărora se emiseseră deja deciziile de recuperare a sumelor plătite necuvenit”, arată DNA.

Veriga slabă, care nu a rezistat presiunii

Veriga slabă din acest dosar a fost chiar primarul din Bratovoești, care a încheiat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Ion Marin, acuzat de instigare la folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi fals intelectual în formă continuată, a fost condamnat la doi ani cu suspendare.

Ei bine, acum și Claudiu manda a scăpat de toate acuzațiile din dosar. Mai mult la ultima înfățișare de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Claudiu Manda a fost atât de sigur de succes, încât nici măcar nu și-a mai plătit un avocat, ci a mers pe mâna unui avocat din oficiu, plătit cu doar 942 de lei, bani pe care îi va achita tot statul român.

În general, un avocat din oficiu este un avocat desemnat să reprezinte în instanță persoanele care nu își permit să își angajeze un apărător. Cu siguranță nu este cazul lui Claudiu Manda, însă cu toate acestea, s-a întâmplat. Soțul Olguței Vasilescu s-a apărat tot pe banii statului.