Clinica de Oncologie din Timișoara: Populația și Mitropolitul Banatului ajută bolnavii să reziste la frigul de saloane cu pături, perne și pilote

Grupul civic Liga de vest a făcut apel la timișoreni să doneze pături și pilote pentru a-i ajuta pe bolnavii internați în Clinica de Oncologie din Timișoară să facă față frigului din saloane, transmite Express de Banat.

Bolnavii de la Clinica de Oncologie,  ca și din alte spitale din Timișoara, racordate la Colterm suferă, alături de cadrele medicale din cauza frigului. În unele saloane din Clinica de Oncologie, temperatura este între 13 și 16 grade Celsius, din cauză că instalațiile sunt vechi din anii 1950 și clădirea nu a fost reabilitată, iar Colterm a plafonat la 40 de grade agentul termic furnizat.

”Îngheţ de frig în spital, în timpul ăsta, parcă mai bine era pe timpul lui Ceauşescu. Şi acasă e la fel, că sunt racordat la sistemul centralizat. Mai aprindem aragazul, dar tot frig este”, spune un pacient din salon, cu geaca pe el, în timp ce făcea o perfuzie.

Pacienții încearcă să se încălzează cu tot felul de improvizații, ca de exemplu, sticle cu apă fierbinte de la fierbător.

În aceste condiții, ”creşte riscul de progresie a bolii. Creşte riscul de infecţie. Ne umplem toţi de Covid. Ar trebui condiţii mai bune de cazare pentru pacienţi. Acum avem 15 grade Celsius, iar asta nu este o temperatură de confort. Pentru un pacient oncologic nu este ok“, a declarat dr. Petra Curescu, medic oncolog pentru Banatul Meu.

”Ținând cont de prognoza meteo deloc încurajatoare și de temperaturile scăzute ce se anunță, vom încerca să dăm o mână de ajutor spitalelor și instituțiilor sociale în care oamenii suferă din cauza frigului și a lipsei agentului termic. Păturile și pilotele trebuie să fie noi, pe cât posibil ambalate, pentru a respecta normele igienico-sanitare legale în contextul pandemic dar și pentru creșterea siguranței pacienților internați în clinică. Acțiunea este și un manifest față de modul deficitar și extrem de șovăielnic în care administrația Municipiului Timișoara gestionează problema agentului termic și situația Colterm. Când administrația eșuează și devine incapabilă în a oferi cetățenilor confort și siguranță, trebuie să ne ajutăm între noi”, au transmis organizatorii.

Apelul a avut ecou: într-o singură oră, un salon s-a umplut cu pături, lenjerie și pilote. Acestui demers i s-a alăturat și Mitropolitul Banatului, Ion Selejan, prin oferirea de pilote, perne și pături.

„Văzând situația care este în spital, mai ales acesta de Oncologie, unde durerea este poate cea mai mare, am adus săptămâna trecută plăpumi și perne noi pentru toate paturile și încă 2 paturi electrice. Și acum tot paturi electrice am adus, cu geometrie variabilă, care îl ajuta pe bolnav să își schimbe poziția în care stă zeci de zile. Sunt foarte bune, pentru că bolnavul poate să stea în diferite poziții, or știți ce înseamnă să fii bolnav, când oricum te miști cauți o mângâiere”, spune Mitropolitul Banatului.

De altfel, două spitale timișorene au primit din partea Mitropolitului Ion Selejan  două generatoare de curent electric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...