CNA acționează împotriva dezinformării din mediul online. Conturile care au încălcat Legea audiovizualului
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/image-37.jpeg)
CNA își continuă misiunea de apărare a adevărului intervenind ferm împotriva conținutului care dezinformează în mediul online. Dezinformarea este o armă periculoasă care afectează grav încrederea publicului, motiv pentru care este esențial să nu distribuim materiale neverificate.
Manipularea din mediul online, sub lupa CNA
Consiliul Național al Audiovizualului acționează hotărât pentru combaterea dezinformării din spațiul digital. CNA își intensifică activitatea, operând cu fermitate în fața conținutului ilegal și manipulator care circulă pe rețelele sociale.
„CNA își continuă misiunea de apărare a adevărului, a democrației și a siguranței spațiului informațional românesc, intervenind ferm împotriva conținutului manipulator și ilegal din mediul online”, se arată într-un mesaj, postat pe Facebook.
În ședința publică din 19 mai 2025, CNA a analizat o serie de materiale video difuzate pe platformele TikTok și Facebook. Acestea conțineau informații false, incitatoare sau denigratoare. În videoclipuri se menționa despre anularea alegerilor de către CCR, acuzații de fraude electorale, amenințări directe și nu numai.
Vezi și: TikTok și Facebook, în vizorul CNA. Ce se întâmplă cu conținutul ilegal
Conținutul manipulator, identificat și sancționat
Au fost identificate numeroase cazuri de încălcare a Legii audiovizualului și a Codului audiovizualului. Pe TikTok, materiale publicate de utilizatori precum „Mario”, „Dan Diaconescu” sau „stefansilvestru39”. Aceste conturi si multe altele promovau știri false alarmiste și acuzații fără dovezi despre procesul electoral.
De asemenea, conturi de pe Facebook au distribuit conținuturi grave, inclusiv discursuri incitatoare, manipulări antisemite și materiale video alterate digital. Spre exemplu, profilul live1977 17 _Silviu a postat un clip care anunța fals anularea alegerilor prezidențiale. CNA a reacționat prompt și a emis ordine de eliminare pentru aceste materiale.
„Dezinformarea este o armă periculoasă care afectează grav încrederea publicului și stabilitatea societății, motiv pentru care este esențial să nu distribuim materiale neverificate”, avertizează CNA.
Instituția reamintește cetățenilor să fie vigilenți și să nu devină, chiar și involuntar, vectori ai manipulării informaționale.