CNA se implică în cazul propagării minciunii cu Musk: Cum de a fost posibil așa ceva?

Publicat: 01 nov. 2022, 08:00, de Eliza Popa, în SOCIAL , ? cititori
CNA se implică în cazul propagării minciunii cu Musk: Cum de a fost posibil așa ceva?

CNA se implică în cazul rostogolirii minciunii cu Musk: Cum de a fost posibil așa ceva? Consiliul Național al Audiovizualului va discuta modalitatea în care informația că Elon Musk va petrece la Castelul Bran s-a propagat în presă.

Timp de aproape două zile, presa din România a fost împânzită de știrea că magnatul Elon Musk s-ar afla în România, deși nu a fost adusă nicio dovadă în acest sens, o fotografie sau un cadru care să arate că acesta a pus piciorul în țara noastră.

Mai toate instituțiile de presă care au susținut că fondatorul SpaceX a ajuns în România au citat o sursă media necunoscută, care susținea că fondatorul Space X și-a invitat mai mulți prieteni, afaceriști, actori și miliardari la presupusa petrecere.

CNA se implică în cazul propagării minciunii cu Musk

Mircea Toma, membru în CNA, spune că va propune sancționarea celor care nu au verificat informația că fondatorul Space X s-ar afla la noi în țară. Felul în care s-a viralizat acest zvon arată că presa nu tratează anumite subiecte cu profesionalism, după cum a declarat la Radio Europa FM directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani.

Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avădani, spune că felul în care s-a răspândit informația că Elon Musk ar fi în România arată că presa autohtonă are carențe ce țin de deontologie.

Cum de a fost posibil așa ceva?

La rândul său, Mircea Toma, membru în Consiliul Național al Audiovizualului, anunță că va ridica în ședința CNA problema felului în care zvonul a circulat in audiovizual.

„În situația asta, mi se pare că este prea tentant să nu reacționăm. Este un exemplu atât de flagrant încât el se impune a fi amendat. Așa cum ați spus dumneavoastră, el a fost un exercițiu pe un subiect benign, care într-adevăr dacă se întâmplă să fie de interes public major cum sunt evenimentele de război, pe sănătate. Acolo, clar că intervenția noastră este vitală, dar e preferabil să fie acum ca să descurajăm recidiva”, a spus Mircea Toma, membru în Consiliul Național al Audiovizualului.

Mircea Toma a fost întrebat de Europa FM dacă autoritățile statului ar trebui să intervină în momentul în care o informație ce nu poate fi probată se răspândește masiv. Acesta a răspuns: „Nu este bine ca statul să aibă o forță de intervenție bazată pe definiția adevăr fals pe care să o facă el însuși. Pentru că poate să interzică orice nu-i convine invocând faptul că este fals. Se întâmplă acum în Rusia – nu aveai voie până mai ieri să spui că e război”.
Totuși, dacă ar fi vorba de informații care țin de sănătate publică sau de securitatea tuturor, statul ar trebui să intervină pentru a opri distribuirea unor minciuni, crede Mircea Toma.