CNCAN, despre Cernobîl: „Nu există un pericol iminent. Se poate asigura răcirea”

Fosta centrală nucleară de la Cernobîl, ocupată de militarii ruși, a fost deconectată complet de la rețeaua electrică, iar pompele de răcire a deșeurilor radioactive nu mai funcționează, anunță compania de stat de energie nucleară de la Kiev, Energoatom.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba a scris pe Twitter că toate facilitățile nucleare de la Cenobîl sunt afectate. Kuleba cere urgent comunității internaționale să solicite Rusiei încetarea focului pentru a se repara unitățile și a reporni alimentarea cu energie electrică.

Într-o declarație exclusivă pentru Europa FM, coordonatorul Centrului Operativ pentru Situații de Urgență al CNCAN, Petre Min, asigură că în acest moment nu există informații oficiale privind aceste fapte anunțate de Ucraina, însă dacă ele ar fi adevărate, nu există un pericol iminent:

Se asigură o răcire naturală a acestui combustibil

Ultima informație oficială, adică la ora 13.00 pe care o avem de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică nu precizează informații de genul acesta. În situația în care se va confirma această informație, colegii noștri au făpcut analize în ceea ce privește funcționarea în siguranță a instalațiilor de la aceste depozite de combustibil și avem următoarele rezultate: Chiar dacă este întreruptă energia pentru două luni de zile în mod continuu, se asigură o răcire naturală a acestui combustibil. În niciun caz nu există un pericol iminent, în acest moment, știți foarte bine, noi monitorizăm atât prin rețeaua națională radioactivitatea mediului și avem și conexiuni la rețelele internaționale, nu am identificat niciun nivel crescut”

.Și Agenția Internațională pentru Energie Atomică a publicat un mesaj pe Twitter prin care anunță că întreruperea energiei centralei nucleare de la Cernobîl nu reprezintă motive de îngrijorare cu privire la siguranța din zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...