CNSCBT: În ultima săptămână, o creștere alarmantă a numărului cazurilor de gripă clinică

În intervalul 28 martie – 3 aprilie a.c., în țara noastră au fost raportate 2.812 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 85 de cazuri în aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce, între 21 -27 martie a.c., au fost înregistrate 1.585, cazuri de gripă clinică, transmite  Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

De asemenea, în săptămâna, 28 martie – 3 aprilie a.c., la nivel național numărul total de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost de 75.628, de 1,9 ori mai mare comparativ cu aceeași săptămână a sezonului trecut (38.581) și cu 3,4% mai mic față de săptămâna anterioară (78.272).

În schimb, la nivel național, au fost raportate 2.812 cazuri de gripă cliniă, comparativ cu 85 de cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

CNSCBT mai transmite că, de la începutul sezonului, cu laboratorul au fost confirmate 663 de cazuri de gripă. Cele mai multe au fost confirmate în București (259 de cazuri) și județele Ialomița (91), Ilfov (73), Prahova (63), Călărași (33), Cluj și Dâmbovița (20).

2 COMENTARII

  1. Ce trebuie să știți despre varianta XE ?
    O nouă tulpină de Omicron, numită XE, se răspândește în Marea Britanie, iar câteva cazuri au fost identificate în altă parte a lumii. Iată ce știm noi – și ce nu – despre variantă.

    Ce știm până acum despre varianta XE?
    XE este un hibrid dintre cele două tulpini cunoscute de Omicron: BA.1 (tulpina originală Omicron) și BA.2 (tulpina mai infecțioasă care este acum dominantă în SUA și alte țări). XE este cunoscută ca o variantă recombinantă, care se formează „când o tulpină SARS-CoV-2 preia material genetic dintr-o altă tulpină SARS-CoV-2”, explică dr. Andrew Badley, profesor de boli infecțioase la Clinica Mayo și președinte al Grupului operativ SARS-CoV-2 COVID-19 pentru Clinica Mayo. Aceasta înseamnă că noua variantă recombinantă preia atribute asociate fiecărei tulpini, dar nu întotdeauna că se transformă într-o versiune mai amenințătoare. „Variantele recombinante sunt bine descrise pentru alți viruși și nu sunt adesea asociate cu mai multe pericole”, spune Badley.
    XE are trei mutații care nu sunt prezente în toate tulpinile BA.1 sau BA.2, conform Agenției de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...