„Cocaina roz” inundă Europa

Publicat: 11 feb. 2023, 11:26, de Ovidiu Zară, în Internațional , ? cititori
„Cocaina roz” inundă Europa

Autorităţile poliţieneşti din mai multe state europene au atras atenţia asupra unui fenomen îngrijorător: creşterea consumului de “cocaina roz”, cunoscută sub denumirea de „Tusibi” sau „El Tusi”. 

Toxicologii atrag atenţia că drogul, care de multe ori nu conţine cocaină,este un amestec de ketamine și amfetamine sau MDMA, îmbunătățit cu halucinogene precum mescaline, astfel încât consumatorii să experimenteze episoade psihotice sau delirante.

Reprezentanţi ai unor departamente de combatere a traficului de droguri din Europa susţin că pudra roz devine din ce în ce mai des întâlnită la festivalurile de muzică europene. Potrivit rapoartelor oficiale privind comerțul cu ketamina, „Tusi” a fost depistată îndeosebi la festivaluri rave din Marea Britanie, Austria și Elveția sau Italia.

Poliţiştii spun că “pudra roz”” este o mană cerească pentru dealer, dar o armă letală pentru consumatori. Conform informaţiilor, fiecare producător sau dealer stradal își poate face propriul amestec cu diferite proporții de ketamina și amphetamine, stimulenți sintetici și opiacee, iar drogul poate fi amestecat într-o bucătărie fără echipament specializat și vândut pentru un profit impresionant.

Recent, poliția spaniolă a arestat o bandă suspectată de trafic de cocaină și „Tusi” în Madrid și Malaga, confiscând totodată opt ​​kilograme de „cocaină roz” adusă din America Latină în valise, relatează ziarul Belgian “La Dernière Heure”.

Anul trecut, la Ibiza poliţia spaniolă a reuşit ă confişte alte 13 kg de „Tusi”, cel mai mare transport găsit vreodată în Europa. Cu acea ocazie, poliția a arestat 12 persoane, majoritatea britanice, a confiscat 440.000 de euro și a confiscat un pistol-mitralier.

„Tusi” sau „Tusibi” este o latinizare a substanței halucinogene 2C-B (un drog psihedelic), descoperită pentru prima dată în anii 70. În ciuda originii numelui, substanța modernă roz conține rareori 2C-B.

De subliniat că 2C-B a fost produs de compania farmaceutică germană Drittewelle şi a fost vândut pentru prima dată ca un pretins afrodisiac, sub denumirea comercială „Erox”, astfel că vreme de câţiva ani a fost disponibil în mod legal în farmaciile olandeze şi sub numele „Nexus” sau „B-Dub”.

Comisia ONU pentru stupefiante a adăugat 2C-B la Lista II a Convenţiei privind substanţele psihotrope abia în martie 2001.