Cod Galben și Cod Portocaliu de vânt, în aproape toată țara!

Publicat: 02 apr. 2024, 08:31, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Cod Galben și Cod Portocaliu de vânt, în aproape toată țara!
foto ANM

Administrația Națională de Meteorologie a emis Cod Portocaliu și Cod Galben de vânt valabile aproape pentru toată țara, inclusiv în București, iar în unele județe sunt posibile furtuni.

De asemenea, meteorologii atrag atenția că mâine aproape toată țara va fi sub incidența unui cod galben ee vânt și în unele zone temperaturile vor scădea chiar cu zece grade Celsius.  

Codul Portocaliu a fost emis pe parcursul nopții de luni spre marți pentru județele Bihor și Hunedoara, valabil până la ora 9:00, unde vântul a atins viteze de 80-85 km/h, cu vijelii în anumite zone.

O a doua avertizare este  în vigoare, marți, între orele 8:00 și 18.00.

Vântul va avea intensificări susținute în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani, iar mai ales după-amiaza și în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila și zona continentală a județelor Constanța și Tulcea. Vor fi viteze în general de 80…85 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 120 km/h.

Meteorologii ne mai avertizează că, în multe județe, va ploua și vor fi intensificări puternice de vânt.

„Începând chiar din această noapte, vorbim de precipitații în special în Banat, în Crișana, Oltenia, jumătatea vestică a Transilvaniei și a Maramureșului, acolo unde și intensificările de vânt vor fi susținute, cu viteze de 55-65 km/h și pe arii restrânse chiar 70 km/h, având aspect de vijelie, iar la altitudini mari rafale de peste 100-110 km/h.

Se mai răcește

Mâine, se va răci mai ales în zonele intracarpatic. În restul țării, adică în partea de sud și sud-est, vorbim de temperaturi doar între 15 până la 23 grade.

Acesta este ecartul în întreaga țară, după o lună martie, a treia lună martie din istorie, cea mai călduroasă și după două zile consecutiv ale lunii martie în care am înregistrat recorduri atât la nivelul temperaturilor minime, cât și maxime”, a declarat Elena Mateescu,directorul Administrației Naționale de Meteorologie.