„COD ROȘU”. În Galați și Brăila, drumuri închise, 84.000 de locuințe fără energie, trenuri blocate în gări

Situația din sud-estul țării s-a agravat după ce județele Galați, Brăila, Tulcea și Constanța, au intrat de la ora 10.00 până la ora 16.00 sub avertizarea de „COD ROȘU”, din cauza intensificărilor puternice ale vântului, cu rafale de peste 90 – 100 km/h, viscol și vizibilitate redusă spre zero.

În județul Brăila a fost închisă circulația pe toate drumurile, dar și pe podul suspendat peste Dunăre, iar la Galați, începând cu ora 10.30, au fost închise circulației toate drumurile naționale.

„Toate drumurile naționale din județul Galați sunt închise circulației. Sunt echipaje de Poliție la intrările pe fiecare drum și șoferii sunt opriți. Vorbim de mai multe drumuri naționale care fac legătura cu județul Vrancea, județul Vaslui și cu județul Brăila, unde de asemenea sunt avertizări meteorologice de Cod Roșu și pentru a nu îngreuna traficul, la nivelul județului Galați s-a hotărât să fie închise aceste drumuri”, ne-a declarat Teodora Diaconiță, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galați.

Pentru ca echipele de intervenție de la ISU și Ambulanță să poate interveni în cazurile urgente, se lucrează la menţinerea în stare de circulație în condiții de iarnă a drumurilor judeţene din judeţul Galaţi. Se acţionează cu zeci de lucrători și cu zece mijloace tehnice, nouă sărărițe și un încărcător frontal.

Mașini blocate în zăpezi la Crăiești (Galați) și Bărăganu (Brăila)

În județul Brăila, un TIR este blocat în zăpadă pe DN 2B la ieșirea din comuna Bărăganul spre comuna Iazu, din județul Ialomița.

În județul Galați sunt mai multe autoturisme blocate în nămeți, pe DN 24 D, între comunele Crăiești și Vârlezi, dar deocamdată nu se știu detalii despre numărul persoanelor care se află în aceste mașini. Echipele de intervenție încearcă să ajungă în zonă.

ISU Galați intervine cu șenilate pentru salvarea a două persoane cu probleme medicale

Din cauza drumurilor blocate de nămeți este imposibil ca echipajele de la Ambulanță să intervină în cazurile de urgențe medicale. La Galați au fost anunțate două astfel d cazuri:

„Au fost semnalate două cazuri medicale, în comua- Bălășești, un adult cu fractură, iar în comuna Smulți un copil cu vărsături. Au fost direcționate două șenilate pentru transportul pacienților spre unitățile medicale”, a precizat Teodora Diaconiță, purtătorul de cuvânt al prefecturii.

La Brăila, 26 de copaci prăbușiți pe străzile orașului. La Galați, 100 de apeluri la 112

Vântul puternic, cu rafale de peste 100 km/oră a smuls din rădăcini zeci de arbori. La Brăila, echipele de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență intervin în 26 de cazuri de copaci prăbușiți pe străzi și în parcările din oraș. Nu există încă o evaluare a pagubelor provocate.

La Galați, până la ora 11.00 erau anunțate numai patru astfel de cazuri, un plop care a căzut peste două mașini parcate și o sifonărie din cartierul Barboși, un arbore care a căzut peste două autoturisme în cartierul Micro 17 și un copac căzut pe o mașină în cartierul Micro 40.

La ora 13.00, situația devenise destul de gravă și la Galați: „Până la această oră au fost aproximativ 100 de apeluri la 112 care semnalau copaci sau crengi căzute pe carosabil sau pe mașini. Situația este în dinamică”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galați.

Peste 84.000 de locuințe lăsate în beznă de ninsoarea viscolită

Viscolul a lăsat în beznă zeci de mii de localități din județele Galați și Brăila, care nu mai au energie electrică.

În județul Galați, la ora 12.00 era întreruptă furnizarea enegiei electrice în 43 de localități, fiind lăsate în beznă 33.538 de locuințe.

Se intervine cu echipe de la Electrica pentru remedierea avariilor la 436 de transformatoare afectate de viscol.

În județul Brăila, nu aveau energie electrică consumatorii din 105 localități. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a anunțat că în județul Brăla au rămas fără energie circa 44.100 consumatori.Compania de Distribuție Energie Electrica Muntenia Nord intervine cu 20 de echipe pentru remedierea avariilor.

Patru trenuri, cu 360 de călători, blocate în gările din Bărăgan

Din cauza vântului foarte puternic și a zăpezii viscolite a fost întreruptă circulația pe calea ferată, mai multe trenuri fiind blocate în gări. În aceste trenuri, blocate la Făurei și Lacu Sărat, sunt aproximativ 360 de călători.

„Pe raza Secției Regionale de Căi Ferate Galaţi, echipele de intervenţie acţionează cu drezine pantograf pentru repunerea sub tensiune a liniei de contact între staţiile Făurei – Deduleşti, pe firul II, în staţia Plopu şi între Lacu Sărat – Traian Sat, unde 3 trenuri de călători – R 7360, IR 1570 şi IR 1732 – au rămas defecte, cu pantografele rupte şi staţionează pentru remediere”, au transmis reprezentanții CFR.

La ora 13.00, Prefectura Galați a anunțat că „din cauza condițiilor meteo, trenul IR 1574, Galați- București, cu plecare la ora 14.30 din Gara Galați, a fost anulat”.

În județul Galați, toate școlile închise luni, 27 noiembrie

La ora 13.30, Prefectura Galați a anunțat că a fost întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care a luat decizia suspendării cursurilor la toate școlile din județ în ziua de luni, 27 noiembrie.

 „Având în vedere faptul că județul Galați se află sub avertizare de Cod Roșu până la ora 16.00, prefectul județului Galați, Claudiu Sorin Gavril, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Galați.

În cadrul ședinței CJSU s-a stabilit ca în data de 27 noiembrie 2023 să fie suspendate cursurile în toate unitățile de învățământ din județul Galați.

Orele vor fi recuperate în funcție de cum va stabili Inspectoratul Școlar Județean Galați”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galați.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole