Cod rutier 2023. Schimbări majore. Sunt vizați șoferii tineri și circulația trotinetelor

Publicat: 14 nov. 2023, 19:39, de Florentin Lucaniuc, în ACTUALITATE , ? cititori
Cod rutier 2023. Schimbări majore. Sunt vizați șoferii tineri și circulația trotinetelor
taxă nouă de drum pentru mașinile înmatriculate în altă țară

O propunere legislativă trimisă la Senat vizează modificări majore în circulația de pe șosele, pe viitor.

Una dintre acestea se referă la interzicerea pentru șoferii tineri de a conduce mașini cu mai mult de 100 de cai putere sau 75 Kw, în cazul mașinilor electrice. Această prevedere ar urma să se aplice tinerilor de până la 21 de ani și celor care au permis categoria B de mai puțin de un an.

O altă modificare este majorarea numărului de ore de pregătire teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere pentru categoria B, de la 20 la 25 de ore, respectiv de la 35 la 45 de ore.

De asemenea, se propune efectuarea examinării pentru obținerea permisului de conducere de către persoane fizice atestate de către o autoritate competentă.

Modificări pentru pietoni, bicicliști și cei cu trotinete

Propunerea legislativă prevede o serie de modificări pentru pietoni, bicicliști și trotinetiști, printre care:

Interzicerea utilizării telefonului mobil sau a oricăror dispozitive de înregistrare sau redare de texte, foto sau video care le pot distrage atenția de la vehicule, trenuri, amenajări rutiere, semnale sonore și luminoase sau indicații ale polițiștilor.

Obligativitatea poliției rutiere de a avertiza conducătorii de autovehicule în legătură cu prezența radarelor în trafic.

Obligativitatea polițiștilor rutieri de a conduce coloana de vehicule în caz de accidente de circulație, calamități naturale, condiții meteorologice nefavorabile sau alte cazuri de forță majoră ce afectează fluenţa sau siguranța circulației.

SURSA