Coldea: o pungă cu aurolac pentru toate delirurile politice

Publicat: 27 mai 2024, 06:05, de Radu Caranfil, în OPINII , ? cititori
Coldea: o pungă cu aurolac pentru toate delirurile politice

Stăpânul României. Stăpânul cătușelor. Stăpânul marilor combinații. Cazul Coldea a deschis multe inimi, a declanșat un val de așa-zise dezvăluiri cutremurătoare. Observam, nu demult, că prilejul este unic pentru deconturi străvechi, reale sau ficționale. Activitatea acestui nene, inventat de Băsescu, a acoperit mulți ani din istoria noastră recentă. A fost, din cum reiese din majoritatea mărturiilor, epoca dosarelor montate împotriva celor care deranjau Puterea. Asta implică un adevăr de mare tristețe. SRI nu a mișcat decât la comandă politică. Ceea ce bănuiam, ceea ce spune foarte multe despre fragilitatea unui sistem politic în care instituțiile de forță manipulează percepția generală asupra celorlalte instituții, votul, mediul de afaceri, credibilitatea politicienilor.

Acest domn Coldea, recrutat ca maior și ajuns (repejor) la general-locotenent de informații, este în clipa de față simbolul absolut al eșecului României de a se reconstrui statal, instituțional, principial. Din tot ce absorbim, ca informație, despre modurile în care un vice-șef al SRI a reușit să domine jocurile și să le transforme într-un contract permanent foarte generos recompensat, reiese că acest Coldea a devenit punga cu aurolac a tuturor dependenților de Putere.

Tot jegul politicii românești al ultimilor 15-20 de ani e dispus să deconteze pe numele acestui băiat cu față de viperă tot ceea ce nu le-a ieșit. Coldea e vinovatul pentru tot ce ar fi vrut politicul românesc să obțină (să mânărească) și nu s-a concretizat. Alde Băsescu, alde Ponta apar în media cu promisiuni de dezvăluiri uluitoare, dar se fac că uită să spună, concret, în ce mod îi favoriza regimul Coldea. Nu regimul Băsescu, nu guvernarea Ponta. Regimul Coldea. Au fost, toți, cel mult victime ale porcăriilor imaginate de domnul general Coldea. Adică, să fim bine înțeleși, nu știau tot ce pune la cale Coldea și s-au trezit în situația de victime.

Doamna Udrea rostește sintagma Stăpânul Cătușelor. Uită complet anii de trai politic bun, în care Coldea participa activ la propășirea regimului Băsescu. Dar i se pare esențial să o amintească, în acest context, pe doamna Kovesi. Pentru că de-acolo i s-a tras, de fapt, acest foarte mare deranj de a fi fost găsită cu găinării grave în dosarul Gala Bute, de exemplu. Despre prieteșugul (și beneficiile acestuia) cu domnul Coldea, nici o vorbă.

N-au fost ei, n-au știut nimic, Coldea avea un plan personal

Sigur că da, Coldea devenise dependent de acest joc, înțelesese rapid că trebuie să joace și să pună deoparte câștigurile. A mers, isteț, pe ideea de sertare cât mai pline cu tot ce trebuie când lucrurile nu vor mai sta atât de favorabil. A devenit temut, a devenit indispensabil atunci când era nevoie de un atac bine instrumentat, cu toate armele admisibile și inadmisibile, împotriva adversarilor, fie ei politici, fie ei parte a altor clanuri de profit economic underground. Coldea se pricepea și, așa cum arată lucrurile, nu a uitat nimic nici astăzi.

Și, iarăși, trebuie să remarcăm că niciunul din toți cei dispuși să arunce azi cu pungi pline de căcat în capul lui Coldea, nu e dispus să vorbească despre propriile beneficii. Adică despre ce bănuți a adus Coldea la ghiozdănel, la pensioară, la căbănuță, la pivnița cu vinuri de colecție, la bunăstarea nepoților. Fiindcă așa e jocul. Ai căzut, te călcăm în picioare. Nu asta ne-ai promis? Că nu o să cazi niciodată? Morții mă-tii de Coldea, mori, năpârcă!

În spațiul public, discuția despre Coldea și denunțul unui om de afaceri – care are la activ 16 000 de contracte cu Statul – ocupă, azi, un loc central. Vai, vai, vai. Așa ceva. Coldea și Dumbravă i-au cerut 700 000 de euro. Iar el, bietul Hideg, nu a mai rezistat presiunii și șantajului, s-a decis să iasă la public și să dea pe goarnă ce a pățit. Nu e rău, dar poate ne ajută să înțelegem câte din cele 16 000 de contracte cu Statul au fost obținute cu ajutorul lui Coldea.

Că altfel nu are sens.

Toată această discuție despre Coldea va muri de supraexpunere. Va muri de la prea multe comentarii. Sunt deja voci pertinente care susțin că, încă o dată, Coldea se va scoate lejer. Sertărașele sunt pline cu tot ce trebuie. Despre cine vrei și cine nu te aștepți. Este exact genul de personaj istoric care va muri, liniștit și bogat, în pătucul lui cu baldachin, de la Monaco, Dubai sau oriunde se poate consuma, cu zâmbetul pe buze, rodul unei cariere formidabile în informații.

Esența abordării, cu multă tristețe

Coldea și alții sunt considerați reprezentarea Statului Paralel. Adică a unui Stat care funcționează cu regulile sale, cu cu normele sale, cu metodele sale de administrare și distribuire a profiturilor, mereu în afara Statului Oficial. Trebuie să observăm că Statul Paralel este mereu eficient, își atinge mereu scopurile, folosește aproape perfect toate metodele de intimidare și corupere, este mereu câștigător în bătălia cu Statul Oficial.

Acesta din urmă, Statul Oficial face tot ce este posibil pentru a se compromite permanent, cooperând deseori cu Statul Paralel al celor gen Coldea.

Faptul că ilustrul general de informații a căzut într-o groapă cu noroi nu înseamnă decât că, undeva, Noul Stat Paralel a decis că Vechiul Stat Paralel trebuie eliminat. Pare conspiraționist ce spunem aici, dar e o ipoteză care pretinde un pic de meditație.

Fiindcă Statul Oficial e într-o disoluție iremediabilă și total incapabil de a se reformata. Când cade unul gen Coldea, e bine să ne întrebăm: cine, între timp, a devenit mai puternic.