Colinde, Crăciunul victorian și solstițiul la celți la „Winter Celebrations around the World” din Galați

Facultatea de Litere din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a organizat un atelier multilingvistic și multicultural dedicat sărbătorilor de iarnă și intitulat „Winter Celebrations around the World”.

Invitații speciali ai acestui eveniment au fost lectorul Fulbright Amy Biedermann, lectorul de limbă italiană, Carla Dodi, lectorul de limbă chineză Danyao Xie și lectorul FLE Zouhair Hariq, cel care a fost reprezentantul AUF în cadrul Facultății de Litere în perioada octombrie 2018 – mai 2022.

Prezentările lectorilor invitați și ale studenților din anii al II-lea și al III-lea au adus în prim plan informații inedite despre tradiții și obiceiuri de iarnă specifice diferitelor zone geografice de pe întreg mapamodul.

Stonhenge
Stonhenge

Au fost prezentări despre cum era sărbătorit Crăciunul în perioada victoriană, semnificația solstițiului de iarnă la celți, muzica de Crăciun în Italia, urări de final de an și organizarea Festivalului primăverii în China, colindele românilor, dar și despre mâncăruri și deserturi de sezon, posibile cadouri ecologice și modalități de a sărbători Crăciunul prin fapte bune.

În epoca reginei Victoria, au apărut moda bradului de Crăciun foarte înalt și tradiția budincii de Crăciun

Spre exemplu, epoca victoriană a adus moda bradului de Crăciun impozant, care trebuia să fie cât mai înalt şi cu o coroană bogată şi care trebuia să fie împodobit cu cât mai multe ornamente, pentru a arăta starea socială a familiei. Aceste schimări au dus și la așezarea bradului de Crăciun pe podea și nu pe o masă, cum se o obișnuia până atunci.

Tot în perioada victoriană, mesele de Crăciun erau adevărate festine la casele celor avuți, în afară de curcan și tradiționala budincă de Crăciun, pe mese fiind aduse o mulțime de alte preparate, cât mai sofisticate.

Cei mai puțin înstăriți se mulțumeau cu friptură de gâscă, piure de cartofi, sos de salvie și budinca de Crăciun.

Masa de Crăciun devenise atât de importantă încât se înființaseră așa-zise cluburi ale budincii de Crăciun sau ale gâștei de Crăciun, cluburi la care cei doritori plăteau un fel de cotizație și de Crăciun primeau în schimb o budincă sau o gâscă.

Solstițiul de iarnă la celți. Pietrele de la Stonehenge, așezate astfel încât lumina Soarelui să cadă în anumit fel

Încă din antichitate, solstiţiul de iarnă cu caracteristicile sale, ziua cea mai scurtă și noaptea cea mai lungă din an, a fost întâmpinat cu diverse tradiții pe toate meridianele lumii.

Romanii îi sărbătoreau în această zi pe Saturn, Zeul Recoltelor, şi pe Mithras, Zeul Luminii. Pentru păgâni, aceasta era noaptea în care Marea Zeiţă dădea naştere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor.

Tot solstițiului de iarnă i-au fost dedicate structuri megalitice pentru măsurarea poziției Soarelui în Europa, America, Asia şi Orientul Mijlociu.

În Europa, astfel de construcţii din piatră pentru măsurarea poziţiei Soarelui au fost descoperite la Stonehenge, în Anglia, şi la Newgrange, în Irlanda. Potrivit cercetătorilor, pietrele de la Stonehenge datează cu aproximaţie din anul 2050 îHr şi se presupune că au fost poziţionate astfel încât lumina Soarelui la apus, la data solstiţiului de iarnă, să cadă într-un anumit fel.

O altă modalitate de exersare a cunoștințelor de limbă engleză sau franceză

Atelierul multilingvistic și multicultural a fost organizat de conf. univ. dr. Elena Costandache de la Departmentul de limba și literatura și franceză și de lect. dr. Lidia Necula de la Departamentul de limba și literatura engleză.

Mesagerii lui Mos Craciun
Mesagerii lui Mos Craciun

„Încercăm să îi motivăm pe studenții noștri să își exerseze cunoștințele de limbă engleză sau franceză în activități extracurriculare captivante și să se implice în campanii menite să ajute comunitatea locală și să le faciliteze integrarea pe piața muncii după absolvire. Aflat la a 5-a ediție, atelierul s-a bucurat de prezența și implicarea unui număr foarte mare de studenți din cadrul tuturor programelor de studii ale facultății, iar acest fapt nu poate decât să ne bucure foarte mult”, a precizat conf. dr. Antoanela Mardar, prodecanul Facultății de Litere.

Evenimentul s-a încheiat cu o ceremonie de acordare a diplomelor pentru studenții participanți la atelier și pentru „mesagerii lui Moș Crăciun” care vor aduce anul acesta bucuria Crăciunului în sufletele mai multor copii din comuna Pechea, beneficiari ai Centrului de zi al Fundației „Inimă de Copil” din Galați.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, la un pas de USR

Demiterea președintelului Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, de la conducerea organizației PNL din acest județ a tulburat rău apele politice, dar deja cel demis...

Consilier surprins pe toaletă în plină ședință. A uitat să închidă...

Un consilier local din Brașov a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom și a fost văzut de colegi în timp...