Combinatul Siderurgic „Liberty” de la Galați trece pe plus după peste 12 ani de pierderi

Publicat: 11 aug. 2021, 17:30, de Sorin Costea, în ECONOMIE , ? cititori
Combinatul Siderurgic „Liberty” de la Galați trece pe plus după peste 12 ani de pierderi

După mulți ani în care a înregistrat pierderi din cauza crizei prin care a trecut piața europeană a oțelului, pe fondul crizei economice dar și din cauza dumpingului practicat de companiile din China, Combinatul Siderurgic „Liberty” din Galați, cel mai mare producător de oțel din România, a înregistrat rezultate care nu au mai fost atinse din anul 2008, înainte de declanșarea crizei.

Administrația combinatului a raportat la finalul celui de al doilea trimestru al anului rezultate foarte bune, cu EBITDA (câștigul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) în creștere cu peste 60% față de primul trimestru, acesta fiind cel mai bun rezultat înregistrat din 2008 și până în prezent.

„Compania a raportat rezultate excelente pentru trimestrul încheiat la 30 iunie 2021, cu o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de lei (492 milioane de euro) și EBITDA de 412 milioane de lei (84 milioane de euro), în creștere cu 37% și respectiv 61% față de rezultatele bune din trimestrul încheiat la 31 martie 2021. Combinatul este în prezent în curs de creștere a producției către nivelul de 3 milioane de tone anual, de la aproximativ 2 milioane în 2020 și a livrat către clienți 566.000 de tone în trimestrul doi, cu 7% mai mult decât în primul trimestru”, se precizează într-un comunicat de presă al „Liberty” Galați.

Obiectiv în derulare: creșterea producției de oțel de la 2 la 3 milioane de tone

În 2019, în cadrul unei tranzacții cu mai multe capacități de producție din Europa, Grupul ArcelorMittal a vândut combinatul de la Galați către „Liberty Steel”, din cadrul GFG Alliance, controlat de omul de afaceri Sanjeev Gupta.

Unul dintre obiectivele noii administrații este creșterea producției de oțel de la 2 la 3 milioane de tone. În perioada de înaintea declanșării crizei economice, combinatul producea anual până la 4,7 milioane de tone de oțel, dar din 2009, când efectul crizei economice a fost scăderea producției la 1,9 milioane de tone, cu greu s-a reușit o creștere a producției la 2 milioane de tone de oțel. În condițiile în care piața internă preia aproximativ 800.000 de tone de laminate, această creștere a producției va presupune o creștere a exporturilor.

Un proiect important „GrenSteel”, producerea oțelului fără emisii CO2

Alt proiect important pe care intenționează să îl dezvolte „Liberty Steel Group” este „GreenSteel”, de transformare a combinatului, până în anul 2030, într-un furnizor de oțel neutru de emisiile CO2.

În luna iulie, Sanjeev Gupta a semnat Memorandumul de Înțelegere pentru crearea unui cadru de colaborare tehnică și de cercetare cu Centrul Român al Energiei, Grupul de inginerie MTAG din Elveția, Institutul de Cercetări din Râmnicu Vâlcea și compania de servicii energetice Adrem. Acest cadru va facilita cercetarea, inovarea și dezvoltarea afacerilor pentru noi tehnologii de producere de energie și combustibili în special pe bază de hidrogen.