Comisia Europeană a aprobat achiziționarea Alpha Bank România de către UniCredit

Publicat: 12 iun. 2024, 17:49, de Cristina Cohuț, în ECONOMIE , ? cititori
Comisia Europeană a aprobat achiziționarea Alpha Bank România de către UniCredit
Sursa foto: alphabank.ro

Comisia Europeană a dat undă verde, în conformitate cu Regulamentul UE privind concentrările economice, pentru UniCredit S.p.A. din Italia să preia controlul exclusiv asupra Alpha Bank Romania S.A.

Tranzacția se concentrează pe serviciile bancare și financiare din România, cum ar fi cele pentru persoane fizice și juridice, precum și pe servicii de piață financiară.

După o evaluare, Comisia a concluzionat că tranzacția propusă nu ar stârni îngrijorări privind concurența, având în vedere pozițiile de piață limitate ale celor două companii implicate. Analiza tranzacției a urmat proceduri simplificate de analiză a concentrărilor economice.

În octombrie 2023, cele două grupuri bancare au anunțat fuziunea diviziunilor lor din România, ceea ce a surprins pe toată lumea, inclusiv pe angajații acestora, dat fiind că vestea fuziunii a apărut simultan atât în presă, cât și în comunicările interne.

Doar un număr restrâns de oameni din conducerea celor două bănci știau despre tranzacție. Printre acestea se număra și Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a fost informat cu aproximativ două săptămâni înainte că înțelegerea a fost făcută și urmează să fie finalizată în foarte scurt timp.

UniCredit Bank România a avut active de peste 60,4 miliarde de lei și o cotă de piață de 8,6%, conform datelor BNR, în timp ce Alpha Bank România a avut active de 21,13 miliarde de lei și o cotă de piață ușor peste 3%.

Orcel, UniCredit: Prin fuziune, am demonstrat că suntem capabili să atingem masa critică

UniCredit era de mult în căutarea unor oportunități de achiziții, iar planurile de extindere erau deja incluse în strategia băncii.

„Anunțul făcut luni este o demonstrație a acestui interes față de extindere. Fuziunea celor două bănci, UniCredit România și Alpha Bank România, ambele având ancore solide pe segmentele corporate și retail, aduce un accent complementar pe stimularea creșterii în România, oferind beneficii sporite bazelor noastre de clienți”, a spus Andrea Orcel, CEO UniCredit Group la o videoconferință cu reprezentanți ai media și ai analiștilor financiari.

Pentru Alpha Bank, fuziunea deschide ușa către celelalte 12 piețe în care UniCredit își desfășoară activitatea, în timp ce pentru UniCredit înseamnă intrarea pe piața elenă cu serviciile și produsele sale, a explicat acesta.

Întrebat dacă vor exista și alte achiziții similare în viitor, Orcel a spus că momentan nu sunt discuții în această direcție, dar că UniCredit monitorizează îndeaproape evoluțiile din sectorul bancar și, în cazul în care se ivește o oportunitate care să aducă plusvaloare pentru grupul italian, nu va ezita să acționeze.

”Aș spune că nu ne așteptăm ca tranzacția să se închidă mai devreme de a doua parte a anului 2024. Nu vrem să presăm lucrurile; sunt multe detalii care trebuie analizate. Dar aș repeta faptul că decizia de a fuziona filiala noastră din România este în interesul nostru de business pe termen lung și aduce valoare maximă pentru acționarii noștri”, a mai spus Orcel.

”După cum știți obiectivul nostru pentru România a fost să ne asigurăm că ne maximizăm valoarea. Prin fuziunea filialei noastre din țară, am arătat că suntem capabili să atingem dimensiunea critică, să consolidăm statutul entității combinate”, crede CEO-ul grupului bancar italian.

Psaltis, CEO Alpha Services and Holdings: Opinia noastră despre România nu s-a schimbat: Este o economie în creștere rapidă, este o piață bancară atractivă

Potrivit CEO-ului Alpha Services and Holdings, Vassilios Psaltis, această tranzacție promovează în mod evident direcțiile strategice ale Alpha Bank.

„Decizia a fost luată în ideea de a face ceea ce credem că este mai bine pentru interesul nostru de business pe termen lung. Acordul anunțat împreună cu UniCredit nu este doar o extensie a strategiei noastre, ci vine cu un pachet mult mai larg, pe termen lung. UniCredit vine cu un know-how puternic, cu o experiență mare și cu o rețea mare de unități largă care va îmbunătăți serviciile pe care le oferim”

”Lucrăm îndeaproape la această tranzacție, dar nu vrem să dăm toate detaliile. Vă vom ține la curent pe măsură ce ne vom apropia de închiderea tranzacției”, a mai spus Psaltis, care a adăugat: „este cea mai bună alianță la care ne-am fi putut gândi și credem că este cea mai bună utilizare a capitalului cu riscuri minime”

”Opinia noastră despre România nu s-a schimbat: Este o economie în creștere rapidă, este o piață bancară atractivă. Ideea este că timpul trece și realizăm că pentru a obține randamente adecvate avem nevoie de scalare. Faptul că UniCredit a fost interesat de asta accelerează atingerea obiectivelor noastre în România”, consideră CEO-ul grupului bancar elen.

Ce ar trebui să știe clienții Alpha Bank după fuziunea cu UniCredit

Până când afacerea va fi încheiată complet – cel mai probabil în a doua jumătate a anului 2024, sau poate chiar în 2025, luând în considerare necesitatea obținerii aprobărilor din partea autorităților precum BNR și Consiliul Concurenței – nu se vor produce schimbări.

Surse din industria bancară, citate de HotNews, spun că contractele de credit existente nu vor fi modificate, iar termenii și condițiile acestora rămân neschimbate.

După finalizarea completă a tranzacției, este probabil ca clienții să fie notificați individual cu privire la trecerea creditelor lor către noua entitate, fără a implica neapărat modificări în condițiile de creditare. În esență, dobânzile și celelalte costuri bancare vor rămâne cel mai probabil aceleași ca cele convenite în contract.