Comisia Europeană anchetează prețul mic al mașinilor electrice fabricate în China

Publicat: 13 sept. 2023, 15:00, de Alice Gherman, în ACTUALITATE , ? cititori
Comisia Europeană anchetează prețul mic al mașinilor electrice fabricate în China
https://ro.wikipedia.or

În prima sesiune plenară a Paramentului European, de după vacanța de vară, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat o investigație care vizează subvențiile acordate autoturismelor electrice chineze low-cost care “au inundat piețele globale”. 

Diplomația franceză a ieșit victorioasă după ce a făcut lobby la Comisia Europeană, insistând pentru declanșarea unei anchete asupra prețurilor mici ale automobilelor electrice provenite din China, preț generat de subvențiile acordate de statele UE mașinilor electrice. Franța a renunțat deja să mai acorde subvenții automobilelor electrice chinezești și insistă ca toate statele UE să-i urmeze exemplul. Dacia Spring, de pildă, este unul dintre cele mai ieftine modele electrice de pe piața europeană, fiind produs în China.

Președintele C.E., Ursula von der Leyen, a spus, în plenul Parlamentului UE: „Prețul autoturismelor chinezești este menținut artificial la un nivel scăzut de subvențiile uriașe de la stat. Această situație ne denaturează piața. Fiindcă nu acceptăm o astfel de situație din interior, nu o acceptăm nici din afara Uniunii. Trebuie să ne protejăm în fața practicilor neloiale”.