Comisia Europeană anunţă, marţi, recomandările pentru măsurile ce pot fi luate în sprijinul consumatorilor de energie

Publicat: 04 oct. 2021, 17:22, de Viorela Pitulice, în Energie , ? cititori
Comisia Europeană anunţă, marţi, recomandările pentru măsurile ce pot fi luate în sprijinul consumatorilor de energie

Comisia Europeană va anunţa, marți, recomandările pentru măsurile pe care le pot lua ţările membre pentru a reduce impactul creşterii preţurilor la energie şi gaze asupra populaţiei. Cel mai probabil, se va avea în vedere ca acestea să nu afecteze funcţionarea pieţei.  

„Mâine, Comisia Europeană va veni cu recomandările ei. Ce înţelegem noi din draft este că ne vor recomanda să nu afectăm funcţionarea pieţei. Recomandarea noastră ar fi să găsim acele metode care nu descurajează economia la energie, pentru unii consumatori e recomandabil un anumit stimulent pentru a face economie şi a cumpăra echipamente cu consum mic”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu la audierea în Comisia parlamentară de anchetă privind preţurile energiei.  

Plafonarea preţului gazelor la producător, pe bursă, ar putea conduce la situaţia în care gazele ieftine din România ar fi exportate.

„Piaţa angro nu mai este piaţă naţională. Plafonarea pe piaţa de angro nu văd cum o putem face cât timp avem libera circulaţie. Dacă noi am decide mâine că la noi preţul e 68 de lei, spre exemplu, în timp ce în străinătate e mai mare, oricine din România îl va lua la 68 de lei şi-l va vinde peste graniţă. Putem să o facem la consumatorul individual, e la decizia Guvernului”, a spus Bogdan Chiriţoiu, care a precizat că pe termen mediu şi lung este nevoie de investiţii.

Persoanele fizice al căror consum de energie electrică în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se situează între 150 kwh şi 1.000 kwh, inclusiv, vor primi o compensare la plata facturilor în valoare de 0,21 lei kwh, potrivit unui proiect de act normativ publicat de Ministerul Energiei.