Comisia Europeană cere României să nu mai intervină în formarea prețurilor pentru gazele naturale

Publicat: 07 mai 2025, 15:01, de Ionut Jifcu, în ECONOMIE , ? cititori
Comisia Europeană cere României să nu mai intervină în formarea prețurilor pentru gazele naturale

Comisia Europeană a emis miercuri un aviz motivat adresat României, în cadrul unei proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, pentru restricționarea libertății producătorilor de gaze de a stabili prețurile angro.

Comisia Europeană, aviz motivat

Măsura adoptată de autoritățile române obligă producătorii să vândă o parte din producția internă la un preț fix, ceea ce, potrivit Executivului comunitar, distorsionează funcționarea pieței interne a gazelor naturale și contravine legislației europene, relatează Agerpres.

Comisia atrage atenția că aceste intervenții naționale încalcă Directiva 2009/73/CE, care reglementează normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor. Directiva subliniază că formarea liberă a prețurilor este esențială pentru o piață funcțională, eficientă și competitivă. Fixarea prețurilor, chiar și parțial, pe piața angro, poate conduce la dezechilibre economice, descurajarea investițiilor și distorsionarea semnalelor de preț – elemente-cheie pentru o piață liberalizată.

Această etapă urmează unei scrisori de punere în întârziere transmisă României în octombrie 2024. Cum răspunsul autorităților române nu a fost considerat satisfăcător, Comisia a decis să avanseze în procedura de infringement, trimițând acum un aviz motivat, ultimul pas înainte ca dosarul să fie trimis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Termen

România are  două luni la dispoziție pentru a răspunde și a corecta măsurile considerate neconforme. În lipsa unei reacții adecvate, Curtea de Justiție ar putea fi sesizată, ceea ce poate conduce la sancțiuni financiare.

Este important de menționat că avizul motivat nu vizează plafonarea veniturilor pentru producătorii de energie electrică, deși această temă a fost inclusă în scrisoarea inițială. Potrivit Comisiei, acest aspect va fi analizat ulterior, în funcție de hotărârile preliminare aflate în prezent pe rolul Curții de Justiție.