Comisia Europeană nu prelungește restricțiile la importurile de cereale din Ucraina

Așa cum se aștepta toată lumea, Comisia Europeană nu a mai prelungit restricțiile la importurile de cereale din Ucraina, care expirau pe 15 septembrie.

Comisia Europeană a decis să nu prelungească restricţiile la importurile de cereale din Ucraina, după data de 15 septembrie, a anunţat, vineri, Executivul comunitar, care a cerut Kievului să elaboreze un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor, până luni 18 septembrie.

CE nu a ținut cont de anunțul făcut de coaliția formată din patru state: Polonia, Ungaria, România și Slovacia, care au transmis că vor introduce singure o astfel de interdicție.

În același timp, fermierii români au anunțat că dacă restricțiile nu se prelungesc, ei sunt pregătiți să blocheze porturile și vămile.

Joi, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Agriculturii, Florin Barbu, să se pregătească pentru decizia Comisiei Europene de vineri, „oricare va fi” aceasta, privind importul de cereale din Ucraina.

„Vreau să avem gata un mecanism prin care până la recolta viitoare să compensăm pierderile agricultorilor noştri. Ştiu că vor fi costuri serioase, dar este vital să susţinem agricultorii români. Ne vom consulta, de asemenea, cu partenerii europeni şi sper să fie solidari cu acest demers”, a afirmat premierul. 

UPDATE: Polonia a anunţat, vineri seară, că prelungeşte unilateral începând de la miezul nopţii interdicţia asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după anunțul CE.

„Vom extinde această interdicţie, în pofida refuzului lor, în pofida refuzului Comisiei Europene”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Reuters.

Citește și Bulgarii dau liber la importurile din Ucraina. Ce zic de români polonezii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole