Liber la cheltuieli. Comisia Europeană permite depășirea limitelor de îndatorare și în 2021

Comisarul european al Afacerilor economice, Paolo Gentiloni, a anunțat că normele Uniunii Europene care impun limite cu privire la creșterea deficitului bugetar și plafonează nivelul de îndatorare al statelor membre vor rămâne suspendate și în 2021, pentru a putea susține măsuri de relaxare a economiei din recesiunea provocată de pandemia de coronavirus.

În luna martie a anului în curs, UE a suspendat aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate și creștere, după ce pandemia de coronavirus a pus economia Europei și a lumii la pământ. Printre obligațiile pe care sstatele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără și regula prin care deficitul public să nu depășească 3% din Produsul Intern Brut.

În urma acestei decizii, statele membre au anunțat cheltuieli publice uriașe pentru a ajuta sistemele de sănătate și a susține economiile, companiile și piața muncii să facă față problemelor provocate de pandemia de Covid-19.

„În ceea ce priveşte politica fiscală, săptămâna trecută am trimis o scrisoare miniştrilor europeni ai Finanţelor pentru a le oferi linii directoare în contextul în care pregătesc bugetele lor naţionale pentru 2021”, a spus Gentiloni la o conferinţă de presă după reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Statele membre ale UE, sprijinite și în 2021

„Clauza derogatorie generală va rămâne activă în 2021 iar politicile fiscale ar trebui să continue să sprijine revenire anul următor, atât la nivelul zonei euro cât şi la nivelul statelor membre individuale”, a adăugat comisarul european.

Până la data de 15 octombrie, statele din zona euro trebuie să trimită Comisiei Europene previziunile lor bugetare pentru 2021, în ideea de a fi verificate dacă sunt în linie cu normele UE, conform Reuters.

Gentiloni a mai precizat că guvernele ar trebui să fie atente la măsurile fiscale pe care doresc să le utilizeze pentru a sprijini revenirea fiindcă ele trebuie să aibă caracter temporar.

„Există, desigur, o diferenţă între o politică fiscală destinată să rezolve o urgenţă şi una care este concentrată pe atingerea unei reveniri durabile. Agilitatea şi flexibilitatea vor fi cruciale pentru conceperea şi punerea în practică politicilor bugetare pentru şi pe parcursul anului 2021”, a mai spus comisarul european.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

INSTANT_VOUCHER_SOCIAL_TICHET_32_INQUAM_Octav_Ganea

Unde vă adresați dacă nu ați primit cardul pentru tichetele sociale...

Deși îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru a obține tichetele sociale de 250 lei, sunt în continuare mulți români care susțin că nu au intrat...

EXCLUSIV: Baza de date a OMS dezvăluie dezastrul. Aproape 5.000.000 de...

Deşi autorităţile de la Bucureşti, şi nu numai, tac în privinţa existenţei unei multitudini de reacţii adverse generate de vaccinurile COVID -19, datele statistice...