Comisia Europeană: Peste 100.000 de doze de vaccinuri contra variolei maimuței pentru țările UE

Publicat: 14 iun. 2022, 20:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Comisia Europeană: Peste 100.000 de doze de vaccinuri contra variolei maimuței pentru țările UE

Comisia Europeană a transmis că Autoritatea pentru Pregătirea și Răspunsul în domeniul Sănătății din cadrul Comisiei Europene (HERA) a încheiat, marți, un contract cu compania farmaceutică Bavarian Nordic pentru achiziționarea a 109.090 de doze de vaccinuri de generația a treia, ”ca răspuns la focarele actuale de variola maimuței”.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides , a declarat: „Pentru prima dată, cumpărăm aceste vaccinuri prin programul EU4Health și le donăm statelor noastre membre. Focarul de variola a maimuței a arătat importanța unei abordări unite a UE în ceea ce privește pregătirea și răspunsul la amenințările emergente pentru sănătate. Prin acordul semnat astăzi, ne asigurăm că statele membre vor avea acces la vaccinurile atât de necesare pentru a proteja persoanele expuse variolei maimuțelor. Aceasta este o demonstrație tangibilă a capacității noastre consolidate de a răspunde rapid la crizele de sănătate, dar și răspunsul rapid și colectiv pe care îl poate oferi o Uniune Europeană a Sănătății”.

Livrările vor începe până la sfârșitul acestei luni, pentru statele membre cu prioritate, care au acordat excepții naționale pentru vaccin, pe baza celui mai mare număr de cazuri.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că atunci „când finalizează achiziția CE, primim o cotă parte. În jur de 2.500 de doze”.

Din 18 mai, aproximativ 900 de cazuri de variola maimuță au fost raportate în 19 state membre ale UE (Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania și Suedia), și Norvegia și Islanda.