Comisia Europeană: Regiunile din sudul UE sunt expuse riscului de secetă până în noiembrie

Regiunile mediteraneene rămân expuse riscului de secetă anormală până în luna noiembrie, când sunt aşteptate condiţii meteorologice „aproape de normalitate” în cea mai mare parte a UE, după o vară care a afectat recoltele agricole, potrivit Comisiei Europene, informează luni AFP.

În primele zece zile ale lunii august, aproape jumătate din teritoriul UE (47%) continuă să fie expus la un nivelul de secetă „de avertizare”, adică se înregistrează un deficit semnificativ de umiditate a solului, asemănător aproape cu nivelul înregistrat în luna anterioară, conform Serviciului de cercetare ştiinţifică al Comisiei Europene.

Un procent de 17% este la nivelul de „alertă”, vegetaţia şi culturile fiind serios slăbite de lipsa apei, faţă de 11% la începutul lunii iulie.

„După o perioadă lungă, neobişnuit de uscată, sunt aşteptate condiţii aproape normale din august până în octombrie în mare parte din Europa”, conform raportului Comisiei.

„Acest lucru poate să nu fie suficient pentru a recupera complet din deficitul cumulat (de precipitaţii) în mai mult de şase luni, dar va atenua condiţiile critice din multe zone”. Deja, precipitaţiile de la mijlocul lunii august „s-ar putea să fi atenuat condiţiile de secetă”, deşi „în unele zone furtunile au provocat pagube şi pot să fi limitat efecte benefice”.

Cu toate acestea, pentru regiunile din vestul Mediteranei „condiţii mai calde şi mai uscate decât media ar putea să apară până în noiembrie”, iar anumite părţi din Spania şi Portugalia vor continua să experimenteze niveluri de secetă „de avertizare”, susţine sursa citată.

Conform estimărilor din acest raport, condiţiile de circulaţie atmosferică „asociate în general cu valuri de căldură şi secetă în timpul lunilor de vară în Europa au crescut în ultimele trei” luni la un nivel nemaivăzut din 1950 pe o mare parte a continentului. Printre regiunile cele mai afectate de deficitul de precipitaţii sunt evidenţiate centrul şi sudul Portugaliei, toată Spania, sudul Franţei, centrul Italiei, sudul Germaniei, precum şi o zonă întinsă care acoperă Slovacia, Ungaria, România şi Republica Moldova.

Asociate de oamenii de ştiinţă cu încălzirea globală, aceste condiţii meteorologice excepţional de calde şi uscate „au redus semnificativ perspectivele randamentului pentru recoltele de vară”, observă experţii. Potrivit raportului, cele mai afectate sunt porumbul (randamentul în scădere cu 8,6% la nivelul UE), floarea soarelui (-5,5%) şi soia (-9,6%). Randamentul final pentru recolta de porumb este în prezent de aşteptat să fie cu 16% sub media ultimilor cinci ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...