Comisia Europeană retrage manualul de comunicare și lasă Crăciunul cu Maria și Ioan!

Publicat: 01 dec. 2021, 14:45, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE
Comisia Europeană retrage manualul de comunicare și lasă Crăciunul cu Maria și Ioan!
Comisia Europeana

Comisia Europeană  a retras proiectul de comunicare internă  care propunea, printre altele, eliminarea numelor biblice și înlocuirea  sintagmei ”perioada de Crăciun” cu ”perioada de vacanță”.

Anunțul retragerii vine după  protestul conservatorilor și al Vaticanului. De altfel, Vaticanul a numit documentul o încercare de „anulare” rădăcinilor creștine ale Europei, transmite  Euronews.

Recentul manual de comunicare internă al Uniunii Europene, care îndemna la incluziune și evitarea unor cuvinte precum ”Miss” și ”Mrs”, dar și ”Christmas” sau a unor nume precum ”Maria” și ”Ioan”, a fost în cele din urmă retras, după ce a trezit nu puține nedumeriri și polemici. Anunțul a fost dat de comisarul pentru egalitate de șanse Helena Dalli, care a spus că ”analizăm în prezent aceste preocupări pentru a le aborda într-o versiune actualizată”, transmite Vatican News.

Comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, a declarat că proiectul de document a fost menit să evidențieze diversitatea europeană și să evidențieze „natura incluzivă a Comisiei Europene”. Ea a mai precizat că proiectul nu și-a îndeplinit scopul declarat. „Orientările necesită în mod clar mai multă muncă”, a spus ea, adăugând că un document revizuit va ține cont de preocupările care au fost formulate.

Se știe că în Italia, conservatorii și-au exprimat indignarea față de document, susținând, printre altele, că „anulează Crăciunul”.

Secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, a intervenit prompt cu o critică neobișnuit de ascuțită într-un videoclip, marți, pe portalul Vatican News. 

Parolin a lăudat eforturile de eradicare a discriminării în bloc, dar a spus că inițiativele nu pot contribui la anularea rădăcinilor noastre, a dimensiunii creștine a Europei noastre”, în special în ceea ce privește celebrările creștine.

„Desigur, știm că Europa își datorează existența și identitatea multor influențe, dar cu siguranță nu putem uita că una dintre influențele principale, dacă nu cea principală, a fost creștinismul însuși”, a spus el.

Antonio Tajani de la partidul de centru-dreapta Forza Italia și președintele Comisiei pentru afaceri constituționale a Parlamentului European au salutat retragerea orientărilor.

„Viva Natale!” („Trăiască Crăciunul!”), a scris Tajani pe Twitter. „Trăiască o Europă a bunului simț.”

Pentru neutralitatea religioasă, Comisia Europeana cerea să nu se mai folosească doar nume creștine sau nume tipice unei religii, precum „Maria și Ioan” și că ar fi de preferat „Malika și Julio”. De asemenea, se cerea renunțarea la ”sezonul de Crăciun” și înlocuirea cu ”perioadă de vacanță”.