Comisia Europeană va împrumuta 800 mld. euro pentru a finanța planurile de refacere după pandemie ale statelor UE

Comisia Europeană (CE) a anunțat ieri, 1 iunie, că, potrivit estimărilor sale, în 2021 va emite obligațiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde euro, care vor fi completate cu titluri pe termen scurt („EU-Bills”) de până la câteva zeci de miliarde pentru a acoperi restul cerințelor de finanțare. Valoarea exactă atât a obligațiunilor UE, cât și a EU-Bills va depinde de nevoile exacte de finanțare, iar Comisia va revizui evaluarea de astăzi în toamnă. În total, CE ar putea împrumuta 800 miliarde euro.

În acest mod, Comisia va fi în măsură să finanțeze, pe parcursul celei de a doua jumătăți a anului, toate granturile și împrumuturile planificate pentru statele membre în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență și totodată să acopere nevoile politicilor UE care beneficiază de finanțare din instrumentul NextGenerationEU.

Acest plan de finanțare se bazează pe o estimare inițială a nevoilor statelor membre în materie de împrumuturi și de granturi. Comisia va actualiza planul de finanțare în septembrie, când va avea o imagine de ansamblu mai exactă asupra nevoilor de finanțare ale statelor membre ale UE pentru ultimele luni ale anului.

800 de miliarde euro în total

Comisia a adoptat ieri, 1 iunie, și Decizia anuală de împrumut pentru 2021. Această decizie include sumele maxime pe care Comisia este autorizată să le împrumute până la sfârșitul anului.

Comisia va finaliza acum pregătirile pentru prima emisiune NextGenerationEU prevăzută pentru luna iunie. Primele EU-Bills vor fi emise în luna septembrie, când platforma de licitație a UE va deveni operațională.

 „Astăzi facem încă un pas înainte în pregătirile pentru prima operațiune de împrumut în vederea finanțării redresării noastre colective prin NextGenerationEU. Prin emiterea de obligațiuni pe termen lung în valoare de aproximativ 80 de miliarde EUR și prin utilizarea de titluri suplimentare pe termen scurt în acest an, vom reuși să acoperim nevoile cele mai urgente ale statelor membre și să le așezăm pe acestea pe calea către o redresare durabilă și către o Europă verde, digitală și rezilientă”, spune Johannes Hahn, comisarul pentru buget și administrație.

Pentru a finanța NextGenerationEU, Comisia Europeană, în numele UE, va împrumuta de pe piețele de capital până la 750 de miliarde euro la prețurile din 2018 sau până la aproximativ 800 de miliarde euro în prețuri curente. În mod concret, aceasta va însemna că vor putea fi împrumutate, în medie, circa 150 de miliarde euro anual între jumătatea anului 2021 și 2026, UE urmând să devină astfel unul dintre cei mai mari emitenți în euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...