Comitetul European al Regiunilor cere ca certificatul verde digital să fie numit certificatul UE Covid-19

Plenul Comitetului European al Regiunilor (CoR) a aprobat în unanimitate o rezoluție promovată de toate grupurile politice care salută propunerea Comisiei Europene de a crea un nou certificat verde digital. Cu toate acestea, liderii regionali și locali sugerează că, din motive de claritate, documentul ar trebui redenumit certificatul UE COVID-19, așa cum a fost propus de Parlamentul European.

Aceștia insistă asupra faptului că nu ar trebui să fie un document de călătorie și subliniază principiul nediscriminării, în special față de persoanele nevaccinate. Mai mult, în timpul unei dezbateri cu privire la redresarea sectoarelor de turism, hotel și catering, membrii CoR s-au angajat să transforme criza COVID-19 într-o oportunitate și să treacă de la supra-turism la noi modele sigure.

Certificatul, care poate fi în format digital sau pe hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 sau, alternativ, că a primit un rezultat recent negativ al testului sau s-a recuperat de la infecție. În cele din urmă, CoR salută propunerea Parlamentului European de a-și schimba denumirea în „Certificat UE COVID-19”, pentru a crește înțelegerea utilității certificatului, facilitând astfel promovarea acestuia în rândul cetățenilor.

Nu este un glonț de argint

„Certificatul verde digital nu este un glonț de argint, dar va contribui la punerea din nou în mișcare a Europei, cu condiția să respecte intimitatea și protecția datelor din UE. Reguli europene pentru călătorii în siguranță. Guvernele locale și regionale simt deja impactul pierderii de venituri, iar economiile lor pur și simplu nu își pot permite să piardă încă un sezon. Toate nivelurile, de la UE, la național, la regional și local, trebuie să lucreze împreună pentru a economisi sectorul turismului și al ospitalității”, spune Apostolos Tzitzikostas, președintele CoR.

Liderii locali și regionali subliniază că certificatul verde digital nu ar trebui să fie nici o condiție prealabilă pentru exercitarea drepturilor de liberă circulație, nici un document de călătorie și subliniază principiul nediscriminării, în special față de persoanele nevaccinate.

Membrii CoR își reiterează convingerea că vaccinarea este principala modalitate de a controla pandemia și de a restabili libera circulație. Prin urmare, aceștia subliniază necesitatea de a garanta accesul egal la vaccinuri și solicită o creștere rapidă a producției de vaccinuri în Europa.

Turimul, unul dintre cele mai afectate sectoare

Turismul este unul dintre sectoarele cele mai afectate de restricțiile de liberă circulație și alte măsuri de precauție împotriva răspândirii coronavirusului. Sectorul generează 10% din PIB-ul UE și reprezintă 12% din forța de muncă din UE, dar criza COVID-19 a provocat pierderi între 85% și 90% pentru mulți actori economici, cum ar fi hoteluri și restaurante, tour-operatori și companii de transport.

În 2020, numărul de nopți petrecute la unitățile de cazare turistice din UE a totalizat 1,4 miliarde, în scădere cu 52% față de 2019. Cipru, Grecia și Malta au fost cele mai afectate țări, cu scăderi de peste 70%.

„Am pierdut vara, toamna, iarna și două primăveri. Un alt sezon pierdut va fi sfârșitul multor hoteluri, cafenele, închirieri de bărci, parcuri de distracții și atracții de vacanță. Trebuie să ne vaccinăm, să rămânem în siguranță”, a declarat Ulrika Landergren (SE / RE), președinta Comisia CoR pentru resurse naturale (NAT).

Scopul este să se ajungă la un acord înainte de sezonul turistic de vară.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, la un pas de USR

Demiterea președintelului Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, de la conducerea organizației PNL din acest județ a tulburat rău apele politice, dar deja cel demis...

Consilier surprins pe toaletă în plină ședință. A uitat să închidă...

Un consilier local din Brașov a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom și a fost văzut de colegi în timp...